«Αδιάσειστες πληροφορίες» για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου έχει η Άγκυρα

«Αδιάσειστες πληροφορίες» για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου έχει η Άγκυρα
epa06879749 A man holds a Turkish flag in front of the Higher Regional Court (Oberlandesgericht OLG) in Munich, Bavaria, Germany, 11 July 2018. The court found Beate Zschaepe guilty on ten counts of murder on 11 July 2018, some five years after the trial started. The court sentenced her to life imprisonment and established the particular severity of guilt. Zschaepe was accused of being a founding member of the extreme right-wing National Socialist Underground (NSU) terror cell and faced charges of complicity in the murder of nine Turkish and Greek immigrants and a policewoman between 2000 and 2007, as well as two bombings in immigrant areas of Cologne, and 15 bank robberies. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για «υπερβολικά σοβαρούς» ισχυρισμούς κάνει λόγο το Λονδίνο. «Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση», λένε οι ΗΠΑ.

Οι τουρκικές αρχές έχουν αδιάσειστες πληροφορίες για την τύχη του προβεβλημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται επί έξι ημέρες, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) του Ερντογάν και προσωπικός φίλος του Κασόγκι, ο Γιασίν Ακτάι, στο CNN Turk.

Όπως είπε ο ίδιος, ο Κασόγκι δεν βγήκε «με φυσιολογικό τρόπο» από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει την Τρίτη για να πάρει τα απαιτούμενα έγγραφα για τον γάμο του. Ο Ακτάι πρόσθεσε ότι η υπόθεση θα εξιχνιαστεί.

O Ακτάι εξέφρασε την άποψη ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στη διπλωματική αποστολή και δήλωσε στο Reuters ότι οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως μια ομάδα από 15 Σαουδάραβες είναι «σχεδόν βέβαιο ότι εμπλέκεται» στην υπόθεση και σχολίασε ότι οι δηλώσεις των Σαουδαράβων αξιωματούχων σχετικά με την απουσία αρχείου από κάμερες ασφαλείας δεν είναι αληθείς.

Αργά χθες το βράδυ τουρκικές πηγές είπαν στο Reuters ότι οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο την περασμένη εβδομάδα, μια ενέργεια την οποία χαρακτήρισαν σκόπιμη και με στόχο έναν προβεβλημένο επικριτή των ηγετών του Ριάντ.

Σαουδαραβική πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι κλιμάκιο σαουδαράβων ερευνητών έφθασε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στις έρευνες για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι παρακολουθεί προσωπικά την περίπτωση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει για ένα θετικό αποτέλεσμα στο θέμα. Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές ερευνούν όλα τα αρχεία κάμερας, καθώς και όλες οι αφίξεις και αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναμένει τα αποτελέσματα από την έρευνα του εισαγγελέα.

Οι ΗΠΑ αναζητούν περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες, αλλά τις παρακολουθούμε στενά», είπε ο αξιωματούχος.

Το Λονδίνο από την πλευρά του χαρακτήρισε σήμερα «υπερβολικά σοβαρούς» τους «ισχυρισμούς» που θέλουν τον Κασόγκι να έχει δολοφονηθεί μέσα στο προξενείο.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η αστυνομία «εκτιμά από τα πρώτα της συμπεράσματα ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα που μετέβη γι’ αυτό τον σκοπό στην Κωνσταντινούπολη και αναχώρησε την ίδια ημέρα», μια πληροφορία που αρνείται το Ριάντ.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ ερωτηθείς από το AFP.