Αδίκημα έσχατης προδοσίας τα capital controls;

Αδίκημα έσχατης προδοσίας τα capital controls;
epa04824101 Sixty euros the daily withdrawal limit are seen in 20 euro notes during a withdrawal from an ATM machine at a branch of National Bank of Greece in Athens, Greece, 29 June 2015. Greece is imposing capital controls and ordering the closure of banks, Prime Minister Alexis Tsipras said 28 June, as Athens scrambled to avert the collapse of the country's financial system. The country's place in the eurozone was thrown into deep uncertainty at the weekend, when European finance ministers rejected Greece's request for an extension to its bailout programme after Tsipras called for a referendum on the economic terms demanded by creditors in order to unblock the last tranche of bailout funds. EPA/FOTIS PLEGAS G.

Εισαγγελική έρευνα για τα capital controls έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες έπειτα από αναφορές πολιτών ότι δεν μπορούν να εξυπηρετούν τις βασικές τους ανάγκες.

Μεγάλη εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των capital control στη χώρα τον Ιούνιο του 2015 διενεργεί-εδώ και μήνες-με άκρα μυστικότητα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η έρευνα άρχισε έπειτα από αναφορές πολιτών για την οικονομική δυσπραγία που περιήλθαν και για το γεγονός ότι εξαιτίας των περιορισμών έφτασαν στο σημείο να μην μπορουν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες τους όπως είναι η αγορά φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων μεταξύ των οποίων κι αυτό της έσχατης προδοσίας. Ουσιαστικά στο «στόχαστρο» της έρευνας βρίσκεται η περίοδος που ακολούθησε του διαγγέλματος του πρωθυπουργού και έφτασε στην επιβολή των τραπεζικών περιορισμών με απόφαση του τότε υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη και του Διοικητή της τραπέζης Ελλαδος, Γιαννη Στουρνάρα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός που διενεργει την έρευνα έχει εξετάσει τουλάχιστον δέκα μάρτυρες, μεταξύ των οποίων πολίτες αλλά και οικονομολόγους , προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι περιορισμοί «επιβλήθηκαν εξ ανάγκης». Μάλιστα ήδη συλλέγονται και έγραφα από αρμόδιες αρχές για να ξεκαθαριστεί το τοπίο με όλα τα στοιχεία.

Στην περίπτωση που ο εισαγγελέας με βάση τις αναφορές αλλά και οσα καταθέτουν οι μάρτυρες προσκρουσει σύντομα σε τυχόν ευθύνες μελών των κυβέρνησης , τότε η έρευνα με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών συνεπώς θα πρέπει να σταματήσει και για αυτό το σκέλος η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει περαιτέρω την υποθεση.

Εκεί, με την αντιπολίτευση να έχει κατ επανάληψη μιλήσει για ανάγκη διερεύνησης της υποθεσης, επαφίεται πλεον στην κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτή επιτροπή , ή θα επιλέξει να οδηγήσει την υποθεση στο αρχείο.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα capital controls