«Αδύνατη η πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα»

«Αδύνατη η πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα»

Πολιτική παρέμβαση του Κώστα Σημίτη λίγο πριν την άφιξη των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα.

Τα πολιτικά «νερά» ταράζει με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λέγοντας πως η πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όπως την επιδιώκει η κυβέρνηση εδώ και τώρα, για το σύνολο του προβλήματος δεν θεωρείται τώρα δυνατή.

«Πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο η αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της περιφέρειάς της και του πυρήνα της, να προωθήσει την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά η ευρωζώνη καρκινοβατεί», δηλώνει ο κ. Σημίτης.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η άποψη ορισμένων πολιτικών κομμάτων, τα οποία, όπως σημειώνει, «θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με μονόπλευρη αποδέσμευση της χώρας από τις υποχρεώσεις της προς την ευρωζώνη και με καταγγελία των δανεικών συμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό το θέμα της παραμονής στην ευρωζώνη», είναι απόλυτα «εξωπραγματική».

Ο Κ. Σημίτης επισημαίνει ότι «ηρωική έξοδος χωρίς σοβαρότατες αρνητικές επιδράσεις για τη χώρα και τους πολίτες της θα ήταν μόνο δυνατή, αν η Ελλάδα είχε την αυτάρκεια των ΗΠΑ ή της Κίνας».

«Η μόνη δυνατή για την Ελλάδα στρατηγική είναι η υποβολή καλά επεξεργασμένων και πειστικών προτάσεων για την υπέρβαση του προβλήματος, η εκπόνηση πολιτικών για την ανάπτυξη με συγχρηματοδότηση της Ένωσης, η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής επίμονη διαπραγμάτευση», προτείνει ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμη: Βολές Σημίτη κατά Καραμανλή και Παπανδρέου για το Μνημόνιο