Αεροδρόμια: Στο Top 10 της Ευρώπης το «Ελ. Βενιζέλος» -Κυριαρχία στις μη προγραμματισμένες πτήσεις

Αεροδρόμια: Στο Top 10 της Ευρώπης το «Ελ. Βενιζέλος» -Κυριαρχία στις μη προγραμματισμένες πτήσεις
Ένας άντρας φορώντας προστατευτική μάσκα περπατάει μπροστά από τον πίνακα ανακοινώσεων πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας, στα Σπάτα, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020. Άνοιξαν, από σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου, οι πύλες της χώρας μας για να υποδεχθούν διεθνείς τουρίστες με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid 19. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υψηλότερος αριθμός εμπορικών πτήσεων το 2023 καταγράφηκε στο Σίπχολ του Άμστερνταμ στην Ολλανδία.

Στην 10η θέση με τις περισσότερες εμπορικές πτήσεις στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε για το 2023 το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat, το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό στις μη προγραμματισμένες πτήσεις.

Αυτές αφορούν πτήσεις τσάρτερ και άλλες ειδικές πτήσεις που εκτελούνται έναντι αμοιβής, όπως αεροπορικά ταξί, πτήσεις εκτός ακτών ή περιηγήσεις.

Μεταξύ των 10 κορυφαίων αεροδρομίων με τον μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων, τα υψηλότερα μερίδια μη προγραμματισμένων πτήσεων καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας (5,6%) στην Ελλάδα, στη Βιέννη (5,1%) στην Αυστρία και στη Μαδρίτη (4,7%) στην Ισπανία.

Στο σύνολο της ΕΕ

Σημειώνεται πως για το 2023 καταγράφηκαν 6,3 εκατομμύρια εμπορικές πτήσεις στην ΕΕ.

Ο αριθμός των πτήσεων παρέμεινε κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα το 2019 (7,0 εκατομμύρια). Οι μη προγραμματισμένες πτήσεις αποτελούσαν το 9,2% του συνόλου των πτήσεων το 2023.

Οι καλοκαιρινοί μήνες, Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος, κατέγραψαν τον υψηλότερο επιπολασμό (10,9%, 11,4% και 10,4%, αντίστοιχα).

Ο υψηλότερος αριθμός εμπορικών πτήσεων το 2023 καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, με 453.000. Ακολούθησαν το Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι της Γαλλίας (451.000 πτήσεις) και το Μάιν στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας (427.000).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: