Αφιέρωμα Best Workplaces: H Μέλισσα και τα μυστικά της

Αφιέρωμα Best Workplaces: H Μέλισσα και τα μυστικά της

Εργασιακό περιβάλλον που θυμίζει οικογένεια προσφέρει η ιστορική βιομηχανία ζυμαρικών. 

Από την Πέννυ Κούτρα

«Στη Μέλισσα είμαστε μια οικογένεια» υποστηρίζει η Τίνα Κίκιζα, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ιστορικής βιομηχανίας ζυμαρικών, μέλος της τρίτης γενιάς που διοικεί σήμερα μια από τις πλέον εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας. Εξάγει άλλωστε το 25% του τζίρου της σε 35 χώρες, ακόμη και στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας. «Όχι μόνο γιατί την ευθύνη της διοίκησης διατηρεί η οικογένεια του ιδρυτή, αλλά και γιατί οι εργαζόμενοί μας αποτελούν μέρος αυτής» συνεχίζει.

Είναι σπάνιο ακόμη και για την Ελλάδα, όπου η έννοια της «οικογενειακής επιχείρησης» αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας επιχειρηματικότητας, αυτή να επεκτείνεται και στους εργαζομένους της. Η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού –κατ’ άλλους ισχυρό πλεονέκτημα– είναι χαμηλή στην εταιρεία, καθώς υψηλό ποσοστό εργαζομένων συνταξιοδοτείται από αυτήν.

«Στην τελευταία γιορτή που διοργανώσαμε, για να τιμήσουμε υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν, ήταν συγκινητικό να βλέπεις να συνοδεύονται από τα παιδιά τους, που αποτελούν μέρος του σημερινού στελεχιακού μας δυναμικού» αναφέρει η Τίνα Κίκιζα.

Το πρωτοποριακό μοντέλο εργασίας της Microsoft Hellas

Πολύ πριν η έννοια της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού αποτελέσει επιχειρηματική πρακτική, η Μέλισσα – Κίκιζας έχτιζε μια τέτοια αντίληψη. Έκτακτα bonus, παροχή ροφήματος και γεύματος, εκδρομές και ενεργή συμπαράσταση σε οικογενειακά προβλήματα αποτελούσαν μερικές από τις παροχές στο προσωπικό της εταιρείας ήδη από τη δεκαετία του ’50. Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης προσωπικού, υποτροφίες στα παιδιά των εργαζομένων, οικονομική επιβράβευση, αλλά και άτυπη υποστήριξη σε όποιον εργαζόμενο αντιμετωπίζει προβλήματα αποτελούν πάγιες πρακτικές. Αποτελεί δε εξαίρεση στην Ελλάδα του 2013 το ότι η εταιρεία διατήρησε αλώβητες τις θέσεις εργασίας αλλά και το ύψος των μισθών των εργαζομένων.

Αφιέρωμα: Best Workplaces στην Ελλάδα

Κάπως έτσι η Μέλισσα – Κίκιζας αναδείχτηκε για δεύτερη φορά «A Great Place to Work», καταλαμβάνοντας την 3η θέση πανελλαδικά ανάμεσα σε σημαντικές εταιρείες, που στην πλειονότητά τους αποτελούν θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων. Απαντώντας στα ερωτηματολόγια του θεσμού που υποστηρίζει το Ινστιτούτο «Great Place to Work® Hellas», οι εργαζόμενοι της Μέλισσα – Κίκιζας δήλωσαν την ικανοποίησή τους για το περιβάλλον εργασίας τους, πιστοποιώντας τους ισχυρισμούς της διοίκησής της.

Αυτή η σχέση διοίκησης και εργαζομένων αποτελεί για την Τίνα Κίκιζα ένα από τα συστατικά της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας μέσα στο χρόνο. Η παραγωγή ζυμαρικών και σιμιγδαλιού αποτελεί τη βασική δραστηριότητα, ενώ το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου, που έχει η εταιρεία στη Λάρισα, παράγει ετησίως περισσότερους από 50.000 τόνους ζυμαρικών, καθιστώντας τη βιομηχανία μία από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ευρώπη. Η παρουσία της Μέλισσα – Κίκιζας, που έχει ενισχυθεί από την Atlanta SA, συμπληρώνεται από προϊόντα όπως αυτά της Primo Gusto, της Del Monte, καθώς και της πολυεθνικής Heinz.

Διαβάστε ακόμη: Το ανθρωποκεντρικό μοντέλο εργασίας της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas

Info: BEST WORKPLACES 2012

Επιχειρήσεις: Από 50 έως 250 άτομα (νο 3), Μέλισσα -Κίκιζας

ΕΔΡΑ
Αθήνα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
216 άτομα

ΓΕΓΟΝΟΣ
Από τη δεκαετία του ’50 η εταιρεία υποστηρίζει με ειδικά προγράμματα επιβράβευσης και υποστήριξης το εργατικό της προσωπικό, ενώ σήμερα διατηρεί αλώβητες τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό FORTUNE που κυκλοφορεί στα περίπτερα.