Αφιέρωμα στον Luciano Berio στη Στέγη

Αφιέρωμα στον Luciano Berio στη Στέγη

«Η μουσική είναι η επιθυμία των επιθυμιών» δήλωνε ο μεγάλος πρωτοπόρος Ιταλός συνθέτης, που επηρέασε όσο λίγοι τη μουσική του 20ού αιώνα.

Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολεμικού μοντερνισμού, ο Λουτσιάνο Μπέριο (1925-2003) εμπλούτισε την πρωτοποριακή μουσική της εποχής του με μία μοναδική μελωδικότητα και έναν πρωτόγνωρο λυρισμό. Με επίκεντρο της δημιουργίας του την ανθρώπινη φωνή -ιδίως τη γυναικεία- είναι ίσως ο καλλιτέχνης που αντιπροσωπεύει καλύτερα την κριτική θεωρία και τον στρουκτουραλισμό στην μουσική. Φίλος και συνεργάτης των Eco, Calvino και Sanguineti, έχει αφήσει ένα corpus όπου οι θεωρίες της ανοικτής μορφής, οι γλωσσολογικές και φωνολογικές αναζητήσεις, το θέατρο και η ανακύκλωση του μουσικού υλικού παράγουν ένα άκρως προσωπικό όσο και γοητευτικό μουσικό ιδίωμα.

Το 2013 είναι επετειακή χρονιά για τον συνθέτη που επηρέασε όσο λίγοι τη μουσική του 20ου αιώνα -ολοκληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατό του- και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας καλεί να γνωρίσουμε το έργο του, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, με δράσεις σε όλο το κτίριο.

Το ολοήμερο αφιέρωμα στο έργο του φιλοδοξεί να αναδείξει τις πολυποίκιλες όψεις της δημιουργίας του. Τις πρωινές ώρες οι σολίστες θα ερμηνεύσουν κάποια από τα δεξιοτεχνικά σόλο του, όπως οι διάσημες Sequenzas, και θα συνομιλήσουν με το κοινό για την ερμηνεία τους. Παράλληλα, σε διαφορετικό χώρο θα ακουστούν έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής και θα προβληθούν φιλμ για τον συνθέτη. Θα ακολουθήσει ένα workshop και μια παρουσίαση της συνεργασίας του με τη διάσημη μέτζο-σοπράνο, Cathy Berberian. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία μουσικής δωματίου με φωνές, μια ανθολογία χαρακτηριστικών έργων από όλη τη σταδιοδρομία του συνθέτη.

Δείτε ακόμη: Εικαστικοί Διάλογοι 2013

Ποιος είναι ο Luciano Berio;
Ο Luciano Berio πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής από τον πατέρα του και τον παππού του οι οποίοι ήταν και οι δύο οργανίστες. Στα σπουδαστικά του χρόνια έβγαζε τα προς το ζην συνοδεύοντας στο πιάνο τις τάξεις του τραγουδιού. Εκεί συνάντησε την Αμερικανίδα mezzo-soprano Cathy Berberian, με την οποία παντρευτήκαν αμέσως με την αποφοίτηση τους (χωρίσαν το 1964). Η συνάντηση τους ήταν καθοριστική καθώς ο Berio εμπνεύστηκε ένα αριθμό σημαντικών έργων βασισμένων τις μοναδικές φωνητικές της ικανότητες.

Το πιο φημισμένο έργο του Berio είναι μάλλον η Sinfonia (1967–69), για ορχήστρα και οκτώ φωνές με ηλεκτρονική ενίσχυση. Οι φωνές δεν χρησιμοποιούνται με συμβατικό τρόπο: συχνά δεν τραγουδούν καθόλου αλλά μιλάνε, ψιθυρίζουν ή κραυγάζουν τα κείμενα του έργου. Το Τρίτο μέρος του έργου υπερθέτει στο scherzo της Δεύτερης Συμφωνίας του Mahler που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την ραχοκοκαλιά του έργου ένα μεγάλο αριθμό από λογοτεχνικά και μουσικά παραθέματα.

Με τον τίτλο Sequenza, συνέθεσε μία σειρά δεξιοτεχνικών έργων για σόλο όργανα. Τα έργα αυτά διερευνούν πλήρως τις δυνατότητες κάθε οργάνου και συχνά επιστρατεύουν ειδικές τεχνικές εκτέλεσης.Ορισμένες από αυτές αποτέλεσαν αυτούσιο το δομικό υλικό για άλλες συνθέσεις του Berio για μεγαλύτερα σύνολα.

Στους μαθητές του περιλαμβάνονται συνθέτες τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους και με αυτόν όπως οι Louis Andriessen, Steve Reich, Luca Francesconi, Phil Lesh του θρυλικού ρόκ συγκροτήματος Grateful Dead.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013
Μικρή Σκηνή & σε όλους τους χώρους της Στέγης
Ώρα έναρξης: 20:30

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός-οργάνωση: Κατερίνα Τσεντς
Μουσικολογική επιμέλεια: Ανάργυρος Δενιόζος
Σύνολο ΤΩΡΑ  

Εισητήρια για τη συναυλία στη Μικρή Σκηνή: Εισιτήρια: 18 € | Μειωμ. 10 € | Άνεργοι: 5€
Για τις υπόλοιπες δράσεις ελεύθερη είσοδος 

Δείτε ακόμη: 3ο Πανόραμα Ελληνικής Jazz στη Στέγη