Αυστηρά στα «εθνικά θέματα» περιορίστηκε η συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα

Αυστηρά στα «εθνικά θέματα» περιορίστηκε η συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα

Συναντίληψη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα, είχαμε μία πολύ ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εθνικά θέματα σε κλίμα εθνικής συνεννόησης, άλλωστε σε θέματα αυτά πρέπει να υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο γιατί διανύουμε μία περίοδο πολλαπλών κρίσεων και η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα ένα σημείο σταθερότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Έχουμε τον κατάλογο των εθνικών θεμάτων ανοικτό, πρέπει να φροντίζουμε για την αποκλιμάκωση της έντασης και την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Για να το πετύχουμε αυτό, μέσα από μία διαρκή διαπραγμάτευση, πρέπει να έχουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι ‘Έλληνες μία συναντίληψη γύρω από τα θέματα αυτά και πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα βοήθησε προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς εάν η «συναντίληψη» αυτή επεκτάθηκε και σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Ας μείνουμε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία πρέπει να καταλαμβάνουν στο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μία προέχουσα θέση. Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά την αγωνία κάθε σπιτιού και κάθε επιχείρησης για την οικονομία, αλλά χωρίς εθνική ασφάλεια και χωρίς μία εξωτερική πολιτική, η οποία κρατάει τη χώρα ασφαλή και σταθερή, δεν πετυχαίνουμε το στόχο μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε πως «τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής αντιπαράθεσης».

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξερχόμενος της συνάντησης, η οποία διήρκεσε μια ώρα και 45 λεπτά, και πρόσθεσε ότι «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις δημιουργικά και να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» και τόνισε πως «πρέπει να καταστεί σαφές στην Τουρκία πως πρόκειται για μείζονα πρόκληση».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον υπουργό των Εξωτερικών για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το κρίσιμο θέμα του Κυπριακού και χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στο ερευνητικό σκάφος «Barbaros», το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μια εξέλιξη που πρέπει να καταστεί σαφές προς την Τουρκία ότι αποτελεί μείζονα πρόκληση και πρέπει να υπάρξει η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μια διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι σε αυτό το πλαίσιο είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για λεπτούς χειρισμούς, που -όπως παρατήρησε- πολλοί από αυτούς δεν μπορούν δημόσια να γίνονται γνωστοί και παράλληλα είχε την ευκαιρία να καταθέσει και τις δικές του παρατηρήσεις και σκέψεις. «Αυτή την ώρα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να πιέσει την τουρκική πλευρά για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά και να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Επιπλέον είχα την ευκαιρία να καταθέσω τον προβληματισμό μου, όχι για την ουσία του εργαλείου διαλόγου, εμείς είμαστε υπέρ της προσέγγισης και του διαλόγου, ως μέσου -εργαλείου επίλυσης των διαφορών, που είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά τον προβληματισμό μου για τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία αυτό θα διεξαχθεί, δεδομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την τουρκική πλευρά».