Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 18 ετών

Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 18 ετών
epa06449274 An Austrian flag is seen on the limousine of Austrian Chancellor Sebastian Kurz during his meeting with German President Frank-Walter Steinmeier at the Bellevue Palace in Berlin, Germany, 18 January 2018. EPA/ALEXANDER BECHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αυστρία, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Αυτό λέει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση. Η υποχρέωση εμβολιασμού θα πρέπει να ισχύει για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και όχι, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, από την ηλικία των 14 ετών.

Οι έλεγχοι θα πρέπει να ξεκινήσουν στα μέσα Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μίκσταϊν (Πράσινοι). Για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν, επιβάλλεται πρόστιμο 600 ευρώ και 3600 ευρώ, εάν δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση εμβολιασμού και αφήσουν να παρέλθει η ημερομηνία εμβολιασμού.

Ο νόμος ισχύει για όλα τα άτομα που διαμένουν στην Αυστρία. Εξαιρέσεις γίνονται για εγκύους και άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους. Όσοι έχουν αναρρώσει θα πρέπει να απαλλάσσονται για 180 ημέρες (δηλαδή 6 μήνες).

Το κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει τον νόμο την Πέμπτη (20 Ιανουαρίου). Αυτό θεωρείται τυπικό γιατί ο κυβερνητικός συνασπισμός του συντηρητικού ÖVP και των Πρασίνων έχει την απαραίτητη απλή πλειοψηφία.