Αυστρία: Πιθανές αναταράξεις στις κάλπες

Αυστρία: Πιθανές αναταράξεις στις κάλπες

Τα μικρότερα κόμματα, αυτή την φορά, υπόσχονται εκλογές με σασπένς.

Η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν μπορεί και να επιβιώσει της σημερινής δοκιμασίας στις κάλπες, ωστόσο η άποψη που έχουν πολλοί γι αυτόν – και κυρίως τα ίδια τα στελέχη του συνασπισμού του με την κεντροδεξιά – δεν προμηνύει ανέφελο μέλλον. Ο υπουργός των Εσωτερικών, για παράδειγμα, δημόσια έχει αποκαλέσει τον Φάιμαν «καγκελάριο των ψεμάτων» που έχει ιδιαίτερο ταλέντο «στο να ξοδεύει χρήματα». Άλλο στέλεχος της κυβέρνησης μεταφέρει συχνά στους συνομιλητές του μια φράση, που λέγεται ότι είπε η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ για τον Αυστριακό ομόλογο της: «Όταν έρχεται στο γραφείο μου δεν εκφράζει καμία άποψη. Όταν φεύγει, εκφράζει την δική μου». Ο Φάϊμαν, που παρουσιάστηκε στους ψηφοφόρους ως «το σταθερό χέρι» αυτής της αναμέτρησης, έχει ιδιαίτερη απήχηση στους άνω των 50 και ορισμένα ταμπλόιντ της χώρας τον έχουν βαφτίσει για κάποιο λόγο, «Ομπάμα της Αυστρίας».

Οι περισσότερες πικρόχολες κουβέντες εναντίον του προέρχονται, όχι από την αντιπολίτευση, αλλά από τους κυβερνητικούς εταίρους του, το Λαικό Κόμμα (OVP), που μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO) βρίσκεται στην εξουσία από το 2007, καθώς και τα περισσότερα χρόνια από το 1945 και μετά. Δικαιολογημένα λοιπόν, μέχρι τώρα, για τους Αυστριακούς ο «μεγάλος συνασπισμός» είναι η απόδειξη της μεταπολεμικής δημοκρατίας στην χώρα τους.

Διαβάστε ακόμη: Η Άνγκελα Mέρκελ,«βασίλισσα»…χωρίς εξουσία

Ο ανταγωνισμός αλλάζει το σκηνικό
Την δεκαετία του 1990 τα δυο αυτά κόμματα μαζί κατάφερναν να συγκεντρώνουν το 93% των ψήφων. Τώρα, κερδίζουν μόνο το μισό εκλογικό σώμα. Στις σημερινές εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες προβλέπεται να αναδειχθούν πάλι πρώτο κόμμα με το 28% των ψήφων, αλλά το τοπίο έχει θολώσει αρκετά. Τουλάχιστον έξι κόμματα διεκδικούν, τώρα, μια θέση στη νέα Βουλή, υποχρεώνοντας το κρατικό κανάλι ORF να φιλοξενήσει 15 ντιμπέιτ- «σκυλοκαυγάδες» όπως τα χαρακτήρισε το Spiegel- μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων.

Ένας από αυτούς είναι ο Αυστριακός-Καναδός δισεκατομμυριούχος και νεοφώτιστος πολιτικός, Φρανκ Στρόναχ (φωτό), ο οποίος εμφανιζόταν ημίγυμνος στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις παροτρύνοντας τον κόσμο να …αγγίξει το κορμί του για να διαπιστώσει πόσο γεροδεμένος είναι παρά τα 81 του χρόνια. Πέρα από το ευτράπελο της «παράστασης», ο εκκεντρικός υποψήφιος έχει καταφέρει να «δέσει» στο «άρμα» της «Ομάδας Στρόναχ», όπως αποκαλείται το κόμμα, γνωστές προσωπικότητες της Αυστρίας. Μεταξύ αυτών είναι η Μόνικα Λίντνερ, η συντηρητική πρώην διευθύντρια του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα και το πρώην μέλος των Σοσιαλδημοκρατών και κορυφαίος ποινικολόγος, Μαξιμίλιαν Εντελμπάχερ. Η «Ομάδα» του μετέχει ήδη σε τοπικές κυβερνήσεις σε τρία από τα εννέα κρατίδια της Αυστρίας. Ακόμα και ο καγκελάριος εξέφρασε την απογοήτευση του για τις καλές επιδόσεις του Στρόναχ στις δημοσκοπήσεις, παραδεχόμενος ότι αυτό είναι ένδειξη αποτυχίας της δικής του κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά, ο αντικαγκελάριος και ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, Μικαέλ Σπιντελέγκερ – που προβάλλεται, χωρίς ιδιαίτερη εξήγηση, ως ο «Καγκελάριος των Αισιόδοξων» μέσα από τις μεγάλες αφίσες του OVP – διαγκωνίζεται για την δεύτερη θέση με το ακραίο συντηρητικό, ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO).

Διαβάστε επίσης: Παραιτείται από όλα τα αξιώματά του στο SPD ο Στάινμπρουκ

Υπό την ηγεσία του Χέινζ Κρίστιαν Στράσε, το κόμμα εξαπέλυσε στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδους σκληρή επίθεση στους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, με αιχμή τους μετανάστες. «Οι καλές εποχές για αυτούς τους τρακαδόρους του κοινωνικού κράτους τελείωσαν κι εάν το SPO αγαπάει τόσο πολύ τους Τούρκους, να παίρνει στο μέλλον τις εντολές του από την Άγκυρα», διακήρυξε ο 44χρονος Στράσε, ζητώντας πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και υποσχόμενος η Αυστρία σύντομα να ζήσει το δικό της «μπλε θαύμα»- αναφερόμενος στο χρώμα του κόμματος του.

Οι «γυναίκες νίντζα» και άλλα «ξενοφοβικά»
Το FPO δεν δέχεται ότι είναι «ξενοφοβικό», αυτοχαρακτηρίζεται «φιλο-αυστριακό», αλλά προσελκύοντας οπαδούς και από το νεοναζιστικό περιθώριο, προειδοποιεί συνεχώς για τον κίνδυνο «ισλαμοποίησης» της καθολικής Αυστρίας. Ο Στράσε – χαιδευτικά “HC” έχει κτίσει μια ολόκληρη ιστορία πίσω από την προσωπικότητα του: την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε ένα τραγούδι ραπ με τον τίτλο «Σήκω όρθιος εάν στηρίζεις τον HC», το οποίο τραγουδούσε ο ίδιος ντυμένος στα δερμάτινα και φορώντας γυαλικά ηλίου, ενώ πίσω του χορεύουν, μάλλον άτσαλα, μέλη του κόμματος (www.hcstrache.at). Και μέσα στην εβδομάδα οι ψηφοφόροι έλαβαν με το ταχυδρομείο ένα περιοδικό κόμικ με πρωταγωνιστή τον “HC Man” ως ένα σουπερ-ήρωα που παροτρύνει τον κόσμο: «Daham statt Islam» δηλαδή να υπερασπιστεί την «μητέρα πατρίδα και όχι το Ισλάμ», αποκαλώντας τις μουσουλμάνες που φοράνε μπούρκα, «γυναίκες νίντζα».

Παρά τις κορώνες κατά των κυβερνητικών κομμάτων, η μεγαλύτερη απειλή για τον Στράσε φαίνεται ότι προέρχεται από τους ευρωσκεπτικιστές της «Ομάδας Στρόναχ». Το κόμμα τροφοδοτεί την δεξαμενή του κυρίως από το ξενοφοβικό FPO του Στράσε, πυροδοτώντας έτσι και μια ιδιόμορφη macho αντιζηλία, η οποία κορυφώθηκε με την δημοσιοποίηση από τον γηραιό πολιτικό και τον κατά πολύ νεαρότερο Στράσε, ημίγυμνων φωτογραφιών τους. Η τελευταία δημοσκόπηση έδινε στο FPO έως 21%, μόλις δυο μονάδες πίσω από το Λαϊκό Κόμμα, αλλά ποσοστό αυξημένο από το 18% του 2008.

Όσο για την τέταρτη θέση δείχνει να ανήκει στους Πράσινους, που έχουν πιθανότητα αυτή την φορά να σπάσουν την παράδοση του «μεγάλου συνασπισμού» και να συμμετάσχουν σε μια κεντροαριστερή κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες. Υπό την ηγεσία της Εύα Γκλοσινγκ, ήταν το μοναδικό κόμμα που βγήκε αλώβητο από το τσουνάμι των σκανδάλων διαφθοράς των τελευταίων ετών και διεκδικεί ένα 15% των ψήφων. Η Γκλόσινγκ προσπάθησε να ξεχωρίσει ως η αδιάφθορη στην διάρκεια της εκστρατείας της, με τις αφίσες του κόμματος να την εμφανίζουν δίπλα σε ένα …αρνάκι και δίπλα το σλόγκαν: «Όχι τόσο πρόβατο, όσοι οι υπόλοιποι».