Αυτές είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Αυτές είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Τι θα ισχύσει στα επιτόκια, πότε χάνεται η ρύθμιση, τι γίνεται με τον αριθμό των δόσεων.

Αλλαγές φέρνει το νέο Μνημόνιο και στις ρυθμίσεις που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, όπως σε αυτή για τις 100 δόσεις. Οι αλλαγές που προβλέπονται με βάση το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή αφορούν τόσο στο επιτόκιο όσο και στη δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων σε συνάρτηση με τη φοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη.

Συγκεκριμένα:

Επιτόκιο: Διαμορφώνεται στο 5% (από 3%) για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

– Δυνατότητα για λιγότερες δόσεις: Ισχύει εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Τέλος χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.