Αυτές είναι οι πέντε επιχειρηματικές τάσεις που θα πρέπει να παρακολουθείτε το 2018

Αυτές είναι οι πέντε επιχειρηματικές τάσεις που θα πρέπει να παρακολουθείτε το 2018

Από την τεχνητή νοημοσύνη, στους CEOs με πολιτική άποψη- Ιδού μεγάλες επιχειρηματικές τάσεις που καλούμαστε να παρακολουθούμε στενά τη νέα χρονιά.

 

του Alan Murray

1. Ενδείξεις ύφεσης. Είναι αλήθεια ότι όλα τα σημάδια στις ΗΠΑ δείχνουν προς μια σταθερή οικονομία για το 2018, με τις μειώσεις στη φορολογία να ενισχύουν την ανάπτυξη. Αλλά αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για να αρχίσετε να ανησυχείτε. Η οικονομική επέκταση είναι ήδη οκτώμισι ετών και αυτή την άνοιξη θα γίνει η δεύτερη μακροβιότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε 13 Πολιτείες. Οι μισθοί αρχίζουν να αυξάνονται. Συνεπώς, υπάρχει ένας ολοένα και αυξανόμενος κίνδυνος να συμβεί κάτι που θα βάλει ένα τέλος σε αυτή τη φάση – μια άνοδος των επιτοκίων τροφοδοτημένη από τη Fed· μια κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς που θα έχει προκληθεί από μια αναθεωρημένη αποτίμηση των τεχνολογικών εταιρειών· ένας εμπορικός πόλεμος που θα προκαλέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ· ή μια πυρηνική αντιπαράθεση με τον Kim Jong-un, για παράδειγμα. Κανένα από αυτά τα ενδεχόμενα, από μόνο του, δεν είναι εξαιρετικά πιθανό, αλλά όλα μαζί αντιπροσωπεύουν ένα εντυπωσιακό σύνολο δυνητικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη συνέχιση ή μη της οικονομικής επέκτασης.

 

2: Η τεχνητή νοημοσύνη προελαύνει. Το 2017 ήταν η χρονιά που η τεχνητή νοημοσύνη έφτασε στο προσκήνιο του δημόσιου λόγου. Το 2018 μπορεί να είναι η χρονιά που όλος αυτός ο ντόρος θα αρχίσει να μετατρέπεται σε χειροπιαστή πραγματικότητα. Εδώ στο Fortune πιστεύουμε ότι η έκρηξη των συνδεδεμένων συσκευών που παράγουν δεδομένα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε νοημοσύνη από ολοένα και πιο έξυπνους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης τελικά θα προκαλέσει μια νέα βιομηχανική επανάσταση. Αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν μεγάλα κενά και καθυστερήσεις. Μια καθυστερημένη έκρηξη της επιχειρηματικής παραγωγικότητας το 2018, εάν συμβεί, θα μπορούσε να συμβάλει στην παράταση της επέκτασης και να παράσχει μια πολύ αναγκαία ώθηση στο βιοτικό επίπεδο.

 

3: Η αντιπαράθεση με τον τεχνολογικό κλάδο κορυφώνεται. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να το δούμε σε πολλαπλά μέτωπα το 2018, καθώς οι εταιρείες λιανικής πώλησης ανησυχούν για την αυξανόμενη κυριαρχία της Amazon, οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης συναντούν δυσκολίες απέναντι στην ηγεμονία του τριγώνου Facebook – Google – Netflix, το Κογκρέσο συνεχίζει την αναζήτηση πληροφοριών για το πώς η Ρωσία, το ISIS και άλλοι κακόβουλοι δρώντες επωφελούνται από τα κοινωνικά δίκτυα, και οι ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ιδιωτικότητα εντείνονται. Ένας τομέας που θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής είναι η επιβολή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, όπου η απόπειρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εμποδίσει τη συγχώνευση AT&T και Time Warner θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση στην κάθετη ολοκλήρωση και εν τέλει να απειλήσει τις εταιρείες FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google).

 

4: Το μοντέλο του CEO με πολιτική άποψη βρίσκεται σε άνοδο. Για πολλούς λόγους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι ασχολούνται όλο και περισσότερο με κοινωνικά θέματα. Την τάση αυτή τροφοδοτούν οι κοινωνικά συνειδητοί εργαζόμενοι της γενιάς των millennials, οι αναποτελεσματικές κυβερνήσεις, και η ανάγκη οικοδόμησης δημόσιας εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις. Το 2018, ακόμα περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι αναμένεται να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Με την αγορά εργασίας αρκετά «σφιχτή», πρέπει να δείξουν ότι οι εταιρείες τους κάνουν το καλό στον κόσμο, ώστε να καταφέρουν να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα.

 

5: Ένας μεταβαλλόμενος χώρος εργασίας για τις γυναίκες. Το κίνημα #MeToo έχει προκαλέσει μια απότομη μετατόπιση ως προς το τι συνιστά αποδεκτή συμπεριφορά στον χώρο εργασίας. Κάποιοι ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αντίδραση, αλλά στοιχηματίζω ότι το 2018 θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις γυναίκες στο χώρο εργασίας.