Αυτές είναι οι πιο «Υπεύθυνες» εταιρείες στην Ελλάδα

Αυτές είναι οι πιο «Υπεύθυνες» εταιρείες στην Ελλάδα

Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης τίμησε τις επιχειρήσεις που διαθέτουν περιβαλλοντική συνείδηση και «κοινωνικό πρόσωπο».

«Να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα κάνοντάς την πιο υπεύθυνη» ήταν το κεντρικό μήνυμα στην απονομή των βραβείων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ινστιτούτου CRI για το 2014, το οποίο για έβδομη συνεχή χρονιά τίμησε τις εταιρείες που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας τη σημασία ενός κοινού οράματος που οδηγούν προς της ανάπτυξη και προσθέτοντας ότι: «Η υλοποίηση προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι πλέον μονόδρομος για όλες τις εταιρείες ιδίως σήμερα που λόγω της σοβαρής κρίσης και ύφεσης δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στις επιχειρήσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συναίνεση, κοινό όραμα και ενιαίο προσανατολισμό για να έχουμε άμεσα και απτά αποτελέσματα».

_CRI_045
Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος ΔΣ Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας, υπογράμμισε: «Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα, περισσότερο από ποτέ, είναι να δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερες υπεύθυνες επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήριο δύναμη ανάπτυξης και καινοτομίας σε όλες τις οικονομίες, θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλες και περισσότερες από αυτές να αντιληφθούν την σημασία της ΕΚΕ κάτι που φιλοδοξεί να κάνει η διάκριση CRI Pass που πρόσφατα παρουσίασε το Ινστιτούτο».

Νίκος Αυλώνας, Αντιπρόεδρος ΔΣ Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης
Νίκος Αυλώνας, Αντιπρόεδρος ΔΣ Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης

Η σπουδαιότητα του θεσμού υπογραμμίζεται και από το προφίλ των διαγωνιζομένων καθώς ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων που συμμετείχαν τη χρονιά που μας πέρασε στο δείκτη CR ανέρχεται σε 17,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ. Πρόκειται για μερικές από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, οι οποίες επενδύουν τόσο στην κοινωνία όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας απασχολώντας συνολικά περί τους 39.000 εργαζομένους.

Φέτος, για πρώτη φορά τρεις εταιρείες – η AbbVie, η Ευρωπαϊκή Πίστη και η NEF-NEF, κέρδισαν τον έπαινο «CRI Pass», μία νέα διάκριση που εισήγαγε πέρυσι το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην ΕΚΕ.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη, υπάρχουν πέντε επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Diamond, Platinum, Gold, Silver και Bronze. Φέτος στην Ελλάδα, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρείες:

στην κατηγορία PLATINUM: Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ-COMOTE, Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola 3E, Εθνική Τράπεζα,

στην κατηγορία GOLD: Γέφυρα ΑΕ, Genesis Pharma, WIND, Mamidoil – Jetoil Α.Ε.

στην κατηγορία SILVER: PepsiCo-Tasty, ΔΕΠΑ NovoNordisk,

στην κατηγορία BRONZE: Ελληνικός Χρυσός, Janssen

Επιπλέον, δόθηκε ένα βραβείο ανά επίπεδο διάκρισης (Best Progress Award) για να τιμηθεί η εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση, καθώς και ένας ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index για την εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο. Επίσης για δεύτερη φορά στο θεσμό δόθηκε και το Best New Entry Award, το οποίο επιβράβευσε την καλύτερη νεοσυμμετέχουσα εταιρεία:

Best Progress New Entry Αward: NovoNordisk

Best Progress PLATINUM Award: Ελληνικά Πετρέλαια

Best Progress GOLD Award: WIND

Best progress SILVER Award: PepsiCo-Tasty

Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΟΤΕ-COSMOTE

Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Coca Cola

Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΔΕΠΑ

Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: Τράπεζα Πειραιώς

Αξίζει να αναφερθεί πως βάσει έρευνας που καταρτίστηκε για λογαριασμό του CSE το 2014, στην οποία συμμετείχαν 42 επιχειρήσεις, προκύπτει πως το 67%των εταιρειών διατήρησαν σταθερά τα έξοδά τους για την ΕΚΕ, ενώ το 17% τα αύξησε παρά την κρίση.

Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ παρευρέθησαν στην τελετή βράβευσης.

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων οι: Δημήτρης Μαύρος και Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Νίκος Εμπέογλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του ALBA, Χάρης Οικονομόπουλος, Πρόεδρος Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματικών, Λύδα Κοντογιάννη, Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, Παύλος Πολιτάκης, Αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων.

Τι είναι το CR Index

Το CR Index (Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης) αναπτύχθηκε από το Business in the Community το 2002, σε συνεργασία με αναλυτές του City of London και εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέσω μίας σειράς διαβουλεύσεων και εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80 εταιρείες, καθώς και άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Δείκτης Εταιρικής ευθύνης είναι το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης των εταιρειών ως προς τις επιδόσεις τους σε θέματα ΕΚΕ, με βάση διεθνή κριτήρια.

Στην Ελλάδα το CR Index αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, σε συνεργασία με το BITC. Πρωταρχικός στόχος του Ινστιτούτου είναι να παρέχει στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης των επιδόσεών τους σε θέματα ΕΚΕ, για την καλύτερη ενσωμάτωσή της στη στρατηγική και την πρακτική τους.

1/3
Άννα Μπουσδούκου, Παρουσιάστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Άννα Διαμαντοπούλου: Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος ΕΕ και πρώην Υπουργός
Μαρία Λαζαρίμου, Μέλος του Δ.Σ. Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης