Αυτή η χώρα θα έχει φέτος πληθωρισμό 13.000%

Αυτή η χώρα θα έχει φέτος πληθωρισμό 13.000%

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα εκτοξευθεί στο 13.000 τοις εκατό φέτος, καθώς η χώρα τυπώνει χρήμα για να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα και η εμπιστοσύνη στο νόμισμά της υποχωρεί ραγδαία.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι πενταπλάσιο από εκείνο της προηγούμενης πρόβλεψης του ΔΝΤ, και πολύ μεγαλύτερο από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν σχετικά από το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Alejandro Werner, επικεφαλής Δυτικού Ημισφαιρίου του Ταμείου, η αύξηση των τιμών στη Βενεζουέλα ξεπέρασε το 2.400 τοις εκατό πέρυσι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε οπουδήποτε στον κόσμο το 2017.

Η Βενεζουέλα πλήττεται από υπερ-πληθωρισμό μαζί με ταυτόχρονη μακροχρόνια ύφεση που έχει προκύψει ύστερα από χρόνια κακοδιαχείρισης και πτώσης των εξαγωγών πετρελαίου.

Σε μια προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, η κυβέρνηση του Προέδρου Nicolas Maduro έχει αρνηθεί να χαλαρώσει τις ανώτατες τιμές και τους ελέγχους επί του ξένου συναλλάγματος, γεγονός που έχει μεγεθύνει το πρόβλημα της έλλειψης μιας σειράς αγαθών, από τρόφιμα έως φάρμακα.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Βενεζουέλας θα έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, στο μείον 15 τοις εκατό. Συνολικά, η μείωση του ΑΕΠ της από το 2013 μέχρι σήμερα προσεγγίζει το 50 τοις εκατό.

Η κακή κατάσταση της οικονομίας της χώρας επηρεάζει τη μέση οικονομική επίδοση όλης της Λατινικής Αμερικής. Αν υπολογίσουμε και τη Βενεζουέλα, η Λατινική Αμερική εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,9 τοις εκατό φέτος. Αν όμως την εξαιρέσουμε, τότε η μέση ανάπτυξη της περιοχής εκτοξεύεται στο 2,5 τοις εκατό.

Πάντως, μπορεί η Βενεζουέλα να πιέζει προς τα κάτω τον περιφερειακό μέσο όρο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά η άμεση επίδρασή της στις οικονομίες των γειτονικών χωρών είναι «πολύ περιορισμένη», όπως ανέφερε ο Werner σε συνέντευξη τύπου.

Το Μεξικό, η Κεντρική Αμερική και ένα μέρος της Καραϊβικής αναμένεται να επωφεληθούν από την ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ενώ οι προοπτικές της Νότιας Αμερικής έχουν βελτιωθεί λόγω του τέλους της ύφεσης σε Βραζιλία και Αργεντινή και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών που εξάγει η συγκεκριμένη περιφέρεια.