Γνωρίστε την εταιρεία πίσω από το πιο «πράσινο» μπέργκερ

Γνωρίστε την εταιρεία πίσω από το πιο «πράσινο» μπέργκερ

Η Impossible Foods στοχεύει στη δημιουργία ενός μπέργκερ γευστικά καλύτερου από το κανονικό, που θα βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η εταιρεία Impossible Foods, θέλει να κάνει το «ψεύτικο» κρέας ευρείας κατανάλωσης. Το χαρακτηριστικό του προϊόν, το Impossible Burger, φτιάχνεται με υλικά όπως σιτάρι, πατάτες και λάδι καρύδας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011, και τώρα παρέχει προϊόντα χωρίς κρέας σε περισσότερα από 1.500 εστιατόρια στην Αμερική. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα επεκτάθηκε και στο Χονγκ Κονγκ, βγαίνοντας στην πρώτη της αγορά εκτός των ΗΠΑ.

Η εταιρεία είναι το δημιούργημα του Δρ. Πατ Μπράουν, ενός βιοχημικού που το 2009 ξεκίνησε μια φιλόδοξη προσπάθεια να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα έχει φυτική προέλευση, και το οποίο οι καταναλωτές θα προτιμούν αντί για κρέας.

«Για μένα, το σημαντικότερο κίνητρο ήταν η τεράστια επίδραση στο περιβάλλον (που έχει η κατανάλωση κρέατος)», δήλωσε. «Θέλουμε να σώσουμε αυτόν τον υπέροχο πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές, και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, είτε το πιστεύετε είτε όχι, εξαιτίας της χρήσης τεχνολογιών παραγωγής τροφίμων και ζώων».

Ο Μπράουν, που δεν τρώει οποιοδήποτε προϊόν είναι ζωικής προέλευσης, εργάστηκε προηγουμένως ως καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημίας της Ιατρικής Σχολής του Στανφορντ. Μετά από χρόνια πειραμάτων, ανακοίνωσε το 2011 ότι κατάφερε να ανακαλύψει ένα φυτικό «κρέας». Κάπως έτσι ξεκίνησε η Impossible Foods.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ένα σημαντικό στοιχείο της συνταγής είναι ένα μόριο που ονομάζεται «αίμη» και βοηθά στο να δίνει στο φαγητό τη γεύση του κρέατος. Αυτό το μόριο βρίσκεται στο κρέας, αλλά ο Μπράουν έχει ανακαλύψει την φυτική εκδοχή του.

Η εταιρεία δηλώνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Impossible Burger είναι περίπου 87% λιγότερες από αυτές που εκπέμπει η διαδικασία παραγωγής κανονικών μπέργκερ από αγελάδες.

Το πρότζεκτ του Μπράουν έχει δεχτεί σημαντική στήριξη. Μέχρι σήμερα, η Impossible Foods έχει συγκεντρώσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από επενδυτές όπως η Google Ventures και ο Μπιλ Γκέιτς.

Αλλά η νεοφυής επιχείρηση θα πρέπει επίσης να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που έχει εκφράσει τις ανησυχίες της ότι η εκδοχή της εταιρείας για την αίμη δεν έχει καταναλωθεί ποτέ πριν από ανθρώπους. Ο Μπράουν σε απάντηση των ανησυχιών αυτών, δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει υποβάλλει οικειοθελώς δεδομένα ασφαλείας στην Υπηρεσία και είναι «γεμάτος αυτοπεποίθηση ότι πρόκειται να τα βρουν πολύ πειστικά».

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος του Μπράουν είναι υπερβολικά αισιόδοξος: δηλώνει ότι θέλει τα υποκατάστατα του κρέατος να αντικαταστήσουν «εντελώς τα ζώα ως μια τεχνολογία παραγωγής φαγητού μέχρι το 2035».

Ο Μπράουν δηλώνει ότι δεν ζητά από τους ανθρώπους να «θυσιάζουν τα φαγητά που τους αρέσουν» αλλά ότι στοχεύει στο να δημιουργήσει «φαγητά που οι καταναλωτές προτιμούν και επιλέγουν έναντι του φαγητού που παίρνουμε από τα ζώα.

Αλλά οι αναλυτές δεν προβλέπουν μια δραματική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών στο άμεσο μέλλον. Το παγκόσμιο εμπόριο υποκατάστατων κρέατος προβλέπεται να έχει σταθερή ανάπτυξη- αλλά όχι δραματική- από το εκτιμώμενο ποσό των 4,6 δισεκατομμυρίων φέτος στα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών MarketsandMarkets.

Βέβαια, και άλλες εταιρείες προσπαθούν να απομακρύνουν τους καταναλωτές από το κρέας. Η εταιρεία Beyond Meat, η οποία στηρίζεται επίσης από τον Γκέιτς, παράγει υποκατάστατα φυτικού κρέατος που φτιάχνονται από πρωτεΐνη που βρίσκεται στον αρακά. Ενώ στην Ασία, ο ιδρυτής μιας χορτοφαγικής αλυσίδας καταστημάτων στο Χονγκ Κονγκ ελπίζει να εισέλθει στην κινεζική αγορά με το «omnipork», ένα υποκατάστατο του χοιρινού που φτιάχνεται από πρωτεΐνες σόγιας, αρακά, μανιταριού και ρυζιού.

Φωτογραφίες: Impossible Foods