Αυτή η συμφωνία ίσως δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ποδηλάτων του κόσμου

Αυτή η συμφωνία ίσως δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ποδηλάτων του κόσμου

Oι δύο εταιρείες «ταιριάζουν στρατηγικά …διαθέτοντας επαρκή κλίμακα ώστε μαζί να αναδειχθούν μακροπρόθεσμα στον ηγέτη του κλάδου».

του Τζέφρι Σμιθ

Οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από κάποια από τα γνωστότερα ονόματα στον κλάδο των ποδηλάτων έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για να συνενωθούν, σε μια συμφωνία που ίσως δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ποδηλάτων στον κόσμο.

Η μη εισηγμένη Pon Holdings και η Accell Group – και οι δύο με έδρα την Ολλανδία – ελπίζουν να δημιουργήσουν έναν όμιλο που θα έχει μεγάλα πλεονεκτήματα κλίμακας έναντι άλλων προμηθευτών σε μια αγορά που γνωρίζει τεράστια έκρηξη αλλά είναι ακόμα κατακερματισμένη.

Μαζί, οι δύο εταιρείες πωλούν πάνω από 2 εκατομμύρια ποδήλατα ετησίως, με έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου. Αυτό το μερίδιο είναι λιγότερο από το 5% μιας παγκόσμιας αγοράς που το 2016 άγγιξε τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια και που αναμένεται να φτάσει τα 62 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.

Η προτεινόμενη συμφωνία, η οποία θα εξασφαλίζει ότι η ιδιοκτησία των δύο εταιρειών θα παραμείνει στην Ολλανδία, έρχεται σε μια στιγμή όπου οι ξένες εξαγορές προκαλούν ανησυχίες ως προς την απώλεια θέσεων εργασίας μεταξύ των ντόπιων εργαζομένων. Η Unilever, ο Ολλανδο-Βρετανικός γίγαντας, αναγκάστηκε να απορρίψει την πρόταση εξαγοράς από την Kraft Heinz Foods τον περασμένο μήνα, ενώ και η Akzo Nobel, ένας όμιλος που παράγει χρώματα και χημικά, απέρριψε μια πρόταση από την PPG Industries, εταιρεία με έδρα το Πίτσμπουργκ.

Καμία από τις δύο εταιρείες κατασκευής ποδηλάτων δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο στάτους εκτός Ολλανδίας, αλλά οι λάτρεις της ποδηλασίας θα αναγνωρίσουν αμέσως τα εμπορικά τους σήματα – κάποια από τα μοντέλα πουλιούνται στη λιανική για 10.000 δολάρια ή και παραπάνω. Η Pon διαθέτει το εμπορικό σήμα Cervelo, το οποίο λατρεύουν οι αθλητές τριάθλου και αγώνων ποδηλασίας. Παράλληλα, κατέχει τα brands Gazelle, Union και Santa Cruz. Η Accell, αντιθέτως, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και εστιάζει αποκλειστικά σε ποδήλατα, εξαρτήματα και αξεσουάρ. Η γκάμα των εμπορικών σημάτων της περιλαμβάνει τα Diamondback, Raleigh, Redline, XLC και Lapierre.

Η Pon ανακοίνωσε ότι οι δύο εταιρείες «ταιριάζουν στρατηγικά …διαθέτοντας επαρκή κλίμακα ώστε μαζί να αναδειχθούν μακροπρόθεσμα στον ηγέτη του κλάδου».

Οι μετοχές της Accell τα έχουν πάει καλά τα τελευταία χρόνια, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την εταιρεία να αρνηθεί την προσφορά της Pon, η οποία κινείται 23% πάνω από το ιστορικό υψηλό της μετοχής.