Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης

Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση σε δημοσιονομικά, ασφαλιστικό, εργασιακό, επιχειρήσεις, σε έγγραφο 89 σελίδων που κατατέθηκε στην Κομισιόν

Ένα έγγραφο – οδικό χάρτη παρέδωσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν στο πλαίσιο της υποχρέωσης των χωρών-μελών να δώσουν στοιχεία στις Βρυξέλλες για τις κινήσεις που κάνουν για το πρόγραμμα «Ευρώπη 2020». Στην περίπτωση της Ελλάδας, που βρίσκεται σε πρόγραμμα, η Κομισιόν δεν προχωρά σε «παρατηρήσεις-προτάσεις» επί των θέσεων, όπως κάνει για τις υπόλοιπες χώρες, προκειμένου να αποφευχθούν «αλληλοκαλύψεις».

Στο σκέλος της επιχειρηματικότητας ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα εξής:

* Σχεδιάζεται ένας νέος Αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος εστιάζει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις παραγωγικές επενδύσεις και στην δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά στην περιφέρεια.

* Σχεδιάζεται ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας.

* Δρομολογείται η δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης σύμφωνα με το επιτυχημένο παράδειγμα των ΚΕΠ, τα οποία θα συνεισφέρουν στην μείωση του διοικητικού κόστους και της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

* Για τα κόκκινα δάνεια, το Υπουργείο σχεδιάζει να εφαρμόσει όλες τις θετικές ρυθμίσεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να εισάγει νέες ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων προς το κράτος και τις τράπεζες.

* Σχεδιάζεται μια σειρά άμεσων παρεμβάσεων που αφορούν στην λειτουργία των υπαίθριου εμπορίου και των εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα στρέβλωσης. Παράλληλα ετοιμάζονται παρεμβάσεις σε διάφορους κλάδους της αγοράς οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση της λειτουργίας τους, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην προστασία των καταναλωτών. Παραδείγματα τέτοιων παρεμβάσεων είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου, η αντιμετώπιση προβλημάτων στο χονδρεμπόριο και ο νομικός καθορισμός της «τουριστική περιοχής» που μέχρι τώρα απουσίαζε.

* Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και στην κατά το δυνατόν άμεση έναρξη των δράσεων/ έργων του προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Η αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας και η άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην κοινωνία και την οικονομία, αναδεικνύεται υψίστης προτεραιότητας στρατηγική επιλογή.

Τα εργασιακά
Σε αυτό το μέτωπο το έγγραφο περιγράφει τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης:
* Το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται την αναδιαμόρφωση του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του θεσμού και της ενίσχυσης του μηχανισμού της μεσολάβησης και της διαιτησίας.

* Προωθείται -αφού προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους- η αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Το μέσο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού θα είναι η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία θα έχει και καθολική εφαρμογή για το σύνολο των όρων της.

* Τα προγράμματα απασχόλησης πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες που αναδεικνύει ο σχεδιασμός της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τροποποιηθούν τα προγράμματα που υπονομεύουν το σεβασμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, και τα προγράμματα επιδότησης των επιχειρήσεων να περιλαμβάνουν ως όρο το σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων.

Οι συντάξεις
Στον τομέα των συντάξεων, επιδιώκεται η αποκατάσταση του δημόσιου -καθολικού- αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, σταδιακά, με βάση τους ρυθμούς επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας, καταργώντας ή τροποποιώντας διατάξεις, με σεβασμό προς όλα τα θεμελιωμένα, σύμφωνα με το νόμο, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Βασικός στόχος είναι αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ένα μέτρο, μεταξύ άλλων, αποτελεί η ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος ενισχύονται τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης με την εφαρμογή εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα προβλέπεται η ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους

Ακόμη επισημαίνεται ότι δρομολογείται, έως το Δεκέμβριο 2015, η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους με σύνταξη κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Όλη η έκθεση: 

Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2015