Αυτό είναι το οικονομικό σενάριο της καταστροφής

Αυτό είναι το οικονομικό σενάριο της καταστροφής

Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε οικονομικό «ταρακούνημα» - Τι αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας δημοσίευσε την Τρίτη τα αποτελέσματα των τελευταίων stress test, σχετικά με το πώς οι μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό οικονομικό «ταρακούνημα». Ανάμεσα σε άλλα, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα του κόσμου αποκάλυψε και ένα “σενάριο καταστροφής” το οποίο σχεδιάστηκε το 2014.

Η τράπεζα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το σενάριο αυτό περιλαμβάνει γεγονότα που δεν είναι πιθανό να συμβούν, τουλάχιστον όλα μαζί, αλλά πολλά από αυτά ακούγονται πολύ αληθινά, με βάση τα πραγματικά γεγονότα.

Αυτά είναι τα πέντε πιθανά σενάρια, τα οποία σχεδιάστηκαν το Δεκέμβριο του 2014, και παρουσιάζει η τράπεζα:

Η επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας  

Στο υποθετικό σενάριο, η τράπεζα βλέπει μια τεράστια πτώση στην κινέζικη οικονομική ανάπτυξη. «Στην Κίνα, η πολιτική υποτίθεται ότι στηρίζει την εξισορρόπηση της οικονομίας ως προς την κατανάλωση, όμως αυτό θα αργήσει να γίνει και η ετήσια ανάπτυξη επιβραδύνεται σε ένα χαμηλό σημείο του 1.7%», όπως σημείωσε η τράπεζα.

Συμβαίνει: Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας είναι πραγματική, ενώ η ίδια ανακοίνωσε ότι η οικονομία της αναπτύσσεται με ρυθμό 6.9% και αναμένει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 6.5% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, νούμερα που πολλοί αναλυτές αμφισβητούν.  Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 6.3% για το 2016 και το Conference Board 3.7%.

Ο αποπληθωρισμός της Ευρώπης

Η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει ακόμη τον κίνδυνο των παρατεταμένων περιόδων του αποπληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη ζώνη του ευρώ. Το stress test σενάριο αναφέρει ότι «οι τιμές της εγχώριας ζήτησης είναι πιο αδύναμες και το παγκόσμιο εμπόριο φαίνεται να οδηγεί σε περαιτέρω αποπληθωριστικές πιέσεις».

Συμβαίνει: Σημειώνεται ότι η Ευρώπη «γλίστρησε» στον αποπληθωρισμό το Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο.

Πετρέλαιο: 38 δολάρια το βαρέλι

To συγκεκριμένο υποθετικό σενάριο της τράπεζας το 2014 είναι ήδη πραγματικότητα. Τον περασμένο μήνα οι τιμές πετρελαίου έπεσαν κάτω από 40 δολάρια ανά βαρέλι και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται γύρω στα 41 δολάρια.

Ισχυρό δολάριο

Η τράπεζα ακόμη εξέτασε και την επίδραση ενός ισχυρού δολαρίου στις βρετανικές τράπεζες. Μάλιστα, σχεδίασε μια εικόνα όπου οι επενδυτές «έσπρωχναν» την αξία του αμερικανικού δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων. Το δολάριο έχει συσπειρωθεί χάρη στη σχετικά καλή πορείας της οικονομίας των ΗΠΑ και η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια. Αρκετοί αναλυτές αναμένουν την απόλυτη ισοτιμία δολαρίου με ευρώ.

Περισσότερα τραπεζικά πρόστιμα

Η τράπεζα επιθυμεί τους Άγγλους δανειστές να είναι σε θέση να αντέχουν τις μεγάλες ποινές για τα πιθανά λάθη, ενώ το stress test σενάριο περιλαμβάνει 40 δισ. λίρες (60 δισ. δολάρια) σε πρόστιμα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες αναίρεσαν περίπου 42 δισ. λίρες (63 δισ. δολάρια) για τα πρόστιμα τα τελευταία έξι χρόνια.