Αυτό είναι το μεγάλο χτύπημα του Τραμπ στον Πούτιν

Αυτό είναι το μεγάλο χτύπημα του Τραμπ στον Πούτιν

Οι νέες κυρώσεις οδηγούν σε κατάρρευση το ρωσικό χρηματιστήριο, το ρούβλι και σε νευρική κρίση τους Ρώσους ολιγάρχες.

Το νέο κύμα αμερικανικών κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών χτύπησε με ορμή το χρηματιστήριο της Μόσχας και οδήγησε σε πτώση έως και άνω του 10% τους βασικούς δείκτες.

Οι ρωσικές μετοχές οδεύουν στη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τεσσάρων ετών και παράλληλα το ρούβλι καταρρέει.

Μεγάλο «θύμα» μέχρι στιγμής η εταιρεία Rusal, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο, που έχασε μέσα σε δύο μέρες 55% (!) της αξίας της στο ταμπλό.

Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ιδιοκτήτης του ρωσικού γίγαντα, χαρακτήρισε τις κυρώσεις εναντίον του ως απόλυτα γελοίες και εξωφρενικές. Οι κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα η εταιρεία Deripaska, βασικός μέτοχος στη Rusal, να χάσει 22% της αξίας της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου τη Δευτέρα.
Ταυτόχρονα, το τσουνάμι των εξελίξεων παρέσυρε και τον διευθύνων σύμβουλο της Rusal, Ivan Glasenberg, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του. Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για «οικονομικό φόνο» και προειδοποιούν για νέα επεισόδια.

Οι δραματικές εξελίξεις ανάγκασαν τον παγκόσμιο γίγαντα των μεταλλευμάτων και συνέταιρο της Rusal, Glencore, να… χαλαρώνει τους δεσμούς με τη ρωσική εταιρεία. Η Glencore αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη ανταλλαγή του 8,75% που της ανήκει στην Rusal με μετοχές της En+ Group, η οποία επίσης ανήκει στον Ντεριπάσκα. Μάλιστα, η Glencore ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις επιλογές της αναφορικά και με άλλα συμβόλαια που έχει με την Rusal. Σημειώνεται ότι ο Αγγλοελβετικός κολοσσός έχει υπογράψει πολυετή συμφωνία για να αγοράζει μέταλλα από την Rusal αξίας 2,4 δισ. δολαρίων.

Στο στόχαστρο 40 επιχειρηματίες του στενού κύκλου Πούτιν

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε 40 Ρώσους επιχειρηματίες, «στοχεύοντας», μεταξύ άλλων, και επτά ολιγάρχες του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και 12 επιχειρήσεις που τους ανήκουν ή ελέγχουν.

«Οι Ρώσοι ολιγάρχες και η ελίτ (σ.σ. της Ρωσίας), που επωφελούνται από αυτό το διεφθαρμένο σύστημα δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τις συνέπειες των αποσταθεροποιητικών κινήσεων της κυβέρνησής τους» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικός των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

Έκανε δε, ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της Ρωσίας στην Κριμαία και την παροχή όπλων και άλλων πολεμοφοδίων στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη λίστα των προσώπων που στοχοποιούνται περιλαμβάνεται και ο Kirill Shamalov, σύζυγος της κόρης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Από τον Φεβρουάριο του 2013, όταν και παντρεύτηκε, ο Shamalov έχει αυξήσει σημαντικά την περιουσία του…

Κυρώσεις επιβλήθηκαν και εναντίον του Oleg Deripaska, ανώτατου Ρώσου αξιωματούχου που ελέγχεται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες, αλλά και του Suleiman Kerimov, ο οποίος φέρεται να μετέφερε βαλίτσες με εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία.

Οι νέες αυτές κυρώσεις των ΗΠΑ έρχονται μετά από μια τεταμένη περίοδο με τη Ρωσία, κατά την οποία βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σερκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, η ρωσική «ανάμειξη» στις αμερικανικές εκλογές, μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην αμερικανική ιστορία και φυσικά η κατάσταση στη Συρία.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας αποκάλεσε τις τελευταίες κυρώσεις “σκανδαλώδεις” και “παράνομες” και άρχισε να επεξεργάζεται για δικά της αντίποινα .