Αυτό είναι το νέο υπερόπλο της Ελλάδας

Αυτό είναι το νέο υπερόπλο της Ελλάδας

Πώς οι γαλλικές φρεγάτες αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας πριν λίγες μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωνε ξεκάθαρα πως σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο, η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα.

«Η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπιση της Ελλάδας», δήλωσε ο Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, για το εάν προβλέπεται από τη πλευρά της Γαλλίας κάποια δέσμευση για την προστασία των ελληνικών-ευρωπαϊκών συνόρων δεδομένης της τακτικής καταπάτησης που γίνεται από πλευράς της Τουρκίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσέθεσε πως θεωρεί ότι η κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην Άμυνα, έτσι και η Ελλάδα με τη Τουρκία, όπως έχει πει και σε συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπιση της Ελλάδας», τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται ήδη να …εξαργυρώνει τις δηλώσεις στήριξης στη χώρα μας, καθώς όπως ανακοινώθηκε η Γαλλία παραχωρεί με χρονομίσθωση (leasing) δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού.

Η συμφωνία επικυρώθηκε μετά από την προσωπική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και μετά από επιστολές. Οι δύο φρεγάτες θα αποτελέσουν αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο. Οι δύο φρεγάτες αναμένεται να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα αποκτηθεί ακόμη μια.

Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τον πλήρη εξοπλισμό τους. Η διάρκεια ενοικίασης με leasing, θα είναι πέντε χρόνια, ενώ μετά το πέρας της πενταετίας, η χώρα μας θα λάβει τη φρεγάτα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας τύπου BELH@RRA. Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την τελική αγορά των φρεγατών, ενώ η ετήσια μίσθωση φτάνει στα 100 εκ. ευρώ για την κάθε μία.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας:

Η FREMM είναι η «Ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών».

Σχεδιάστηκε από τις εταιρείες DCNS/Armaris (Γαλλία) και Fincantieri (Ιταλία) για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα θα παραδοθεί ο τύπος Aquitaine (γαλλικής κατασκευής) της συγκεκριμένης φρεγάτας, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμα έκαστης θα είναι από 143 άτομα.

Διαθέτει αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και πυροβόλο Leonardo OTO Melara 76 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα και άλλα φορητά οπλικά συστήματα.

Τέλος, φέρει 8 αντιαεροπορικούς πυραύλους EXOCET, αλλά και τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.