Αυτό είναι το σχέδιο για μεταφορά ελληνικής περιουσίας στο Λουξεμβούργο

Αυτό είναι το σχέδιο για μεταφορά ελληνικής περιουσίας στο Λουξεμβούργο

Η πρόταση που αποκαλύπτεται στο χθεσινό έγγραφο Σόιμπλε δεν είναι καινούργια.

Πολύς λόγος έχει γίνει από το Σάββατο σχετικά με το έγγραφο Σόιμπλε για πενταετές Grexit σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν δεχτεί να πάρει επιπλέον μέτρα για το νέο Μνημόνιο (στο έγγραφο αναφέρεται ως δεύτερος δρόμος).

Αυτό όμως που έχει αξία επίσης να αναφερθεί είναι ότι στον πρώτο δρόμο, όπως περιγράφεται στο έγγραφο, επανέρχεται από πλευρά Γερμανίας μια πρόταση που είχε πέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι το 2011.  Πρόκειται για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Το Ταμείο θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και στην ουσία θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρόταση δεν είναι καινούργια. Το 2013 οι Financial Times σε σχετικό δημοσίευμα τους ανέφεραν ότι η τότε τρόικα αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη από όλες τη Φινλανδία, ζητούσαν από την Ελλάδα να συναινέσει στην αξιοποίηση των χιλιάδων ακινήτων της από fund με έδρα το Λουξεμβούργο και με ξένη διοίκηση, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιουσίας και θα εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε πωλήσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Κομισιόν είχε σοβαρές επιφυλάξεις φοβούμενη πως με αυτό τον τρόπο θα πάρει «φωτιά» το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.

Από τον ESM, από τον οποίο ζητάμε σήμερα δάνειο, ζητήθηκε τότε να προχωρήσει στην έρευνα του συγκεκριμένου θέματος από τους υπουργούς Οικονομικών, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν προχωρούσε στο βαθμό που αναμένονταν.

Πάντως όπως αποκάλυψε ο Σουλτς, ο πρώτος που εισηγήθηκε ένα τέτοιο ταμείο ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τι είχε αποκαλύψει το Reuters
To πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα λίγο αργότερα, το καλοκαίρι του 2013, με έγγραφο που είχε στη διάθεση του σύμφωνα με το οποίο η Φινλανδία έχει προτείνει τα κρατικά ακίνητα της Ελλάδας να μεταφερθούν σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο και να κρατηθούν ως εγγύηση για νέα δάνεια προς την Αθήνα.

Οι απαιτήσεις από το Ελσίνκι για εγγυήσεις είχαν πυροδοτήσει και τότε σειρά παρόμοιων αιτημάτων από χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Στο έγγραφο που είχε στη διάθεσή του το Reuters, Φινλανδοί αξιωματούχοι περιγράφουν το πώς η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξουσιοδοτήσουν την μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο, που θα χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για τις χώρες που θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα. Το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρεία holding, όμως οι μετοχές θα βρίσκονται υπό την επιτήρηση ενός τρίτου μέρους. Αφού η έδρα της εταιρείας holding θα είναι στο Λουξεμβούργο, θα λειτουργεί υπό την νομοθεσία του Λουξεμβούργου.

«Το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται την Εταιρεία Holding των Ακινήτων (AHC) και μπορεί να χρησιμοποιήσει την AHC με ευέλικτο τρόπο ως όχημα για να τιτλοποιήσει, να διαχειριστεί, να αναπτύξει και να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία», αναφέρεται στο φινλανδικό σχέδιο, που φέρει ημερομηνία 23 Ιουνίου 2013.

Εκτός από «υποθήκη» της ελληνικής περιουσίας, όπως είναι για παράδειγμα το ποσοστό στα λιμάνια, το «όχημα» του Λουξεμβούργου θα μπορούσε να απομονώσει περιουσιακά στοιχεία ώστε αυτά να μην χρησιμοποιηθούν για άλλον δανεισμό, αλλά αντιθέτως να κρατηθούν ως εξασφάλιση για τις χώρες που προσφέρουν βοήθεια.

Όπως εξηγεί το φινλανδικό έγγραφο, «εάν η αγοραία αξία των ακινήτων της AHC δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για εξασφαλίσεις ή αν η Ελληνική Δημοκρατία κηρύξει χρεοστάσιο στις δανειακές της υποχρεώσεις προς το EFSF, η ιδιοκτησία των μετοχών υπό επιτήρηση μεταφέρονται αυτομάτως στα σχετικά κράτη-μέλη».

Το φινλανδικό σχέδιο κάνει επίσης λόγο για πιθανή τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων που διακρατούνται στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας το ρευστό που δημιουργείται για παράδειγμα από ένα αεροδρόμιο, ως εξασφάλιση για τα δάνεια.

«Η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα καταστήσει τόσο την αποτίμηση όσο και την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων πολύ ευκολότερη», αναφέρουν οι συγγραφείς του απόρρητου εγγράφου, το οποίο έχει κυκλοφορήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ως “non-paper”.