Αυτοκίνητο: Πάνε πίσω παραγγελίες και παραδόσεις λόγω Ουκρανίας

Αυτοκίνητο: Πάνε πίσω παραγγελίες και παραδόσεις λόγω Ουκρανίας
epaselect epa08408122 The lot of a Toyota dealership is seen without visitors in Alexandria, Virginia, USA, 07 May 2020. Since March, auto retailers sold almost eight hundred thousand less vehicles than initially forecast for this period, according to J.D. Power. Some lawmakers are urging Congress to aid the auto industry over concerns about the economic ramifications of the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι λένε στο Fortune Greece παράγοντες της ελληνικής αγοράς για τις επιπτώσεις στις τιμές, τη ζήτηση και το leasing - Επιβράδυνση νέων ταξινομήσεων - Η αυτοκινητοβιομηχανία μετά την κρίση των τσιπς αντιμέτωπη με ελλείψεις καλωδιώσεων.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αυξήσεις τιμών και επιπτώσεις στην αγορά leasing προοιωνίζεται για την αγορά αυτοκινήτου ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στη χώρα δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτεροι προμηθευτές καλωδιώσεων και συσσωρευτών μολύβδου για την αυτοκινητοβιομηχανία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση μετά την κρίση που προκάλεσε κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε συνέχεια του lockdown, η έλλειψη ημιαγωγών.

Πληροφορίες από παράγοντες της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου μεταφέρουν στο Fortune Greece ότι ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στις παραδόσεις 3-4 μήνες τουλάχιστον, ενώ για κάποια μοντέλα μεγάλες αντιπροσωπείες μιλούν για αναμονή που φτάνει τους 5-6 μήνες ή ακόμη περισσότερο. Οι τιμές στην καλύτερη περίπτωση κινούνται υψηλότερα κατά 1-3% και το εύρος αυξάνεται ανάλογα με την εταιρεία ενώ αποδίδονται στις αυξήσεις του εργοστασιακού κόστους, στα logistics, καθώς και στα εξαρτήματα, τα ανταλλακτικά, τις μπαταρίες για τα ηλεκτρικά οχήματα κ.α..

Οι ελλείψεις τσιπ ημιαγωγών επιδεινώθηκαν με την πανδημία, αλλά το πρόβλημα φαίνεται να καλύφθηκε εν μέρη με την αύξηση της δυναμικότητας εργοστασίων και τις επενδύσεις σε νέες μονάδες από ορισμένες χώρες. Αν και η μεταφορά έργων σε άλλο κατασκευαστή απαιτεί χρόνο προσαρμογής για τη βιομηχανία, οι δυσκολίες αμβλύνονται και πλέον η διαταραχή στην αγορά αυτοκινήτου έχει να κάνει κυρίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια χώρα στην οποία έχει μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής καλωδιώσεων -των λεγόμενων «πλεξούδων» για τους γνώστες της αγοράς, που συνήθως αφορούν καλώδια μεγάλου μήκους και διαφόρων διατομών, που μπορεί να φτάνουν και τα 5 χλμ. για ενα αυτοκίνητο. Το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, τα φορολογικά κίνητρα και η εγγύτητα σε προμηθευτές πρώτων υλών κατέστησαν την Ουκρανία φιλική σε επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, Volkswagen, BMW – γερμανικές, αλλά και ιαπωνικές εταιρείες, που έχουν εγκαταστάσεις στην Ευρώπη για να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές πώλησης- διαθέτουν στην Ουκρανία συνεργάτες στους οποίους παρέχουν φασόν την κατασκευή εξαρτημάτων.

Πρόκειται για διαδικασία just on time, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς εξηγώντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία λαμβάνει σε συγκεκριμένο χρόνο τις καλωδιώσεις, όπως και άλλα εξαρτήματα, που «σετάρονται» στα νέα αυτοκίνητα σε συγκεκριμένο χρόνο. Αυτό ισχύει για κινητήρες, ταμπλό και άλλα συστήματα, τα οποία δεν αποθηκεύονται αλλά παραγγέλονται σε προμηθευτές που δεσμεύονται για παράδοση σε συγκεκριμένο χρόνο -ούτε αργότερα, ούτε νωρίτερα.

Η διαταραχή, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει κάποιους μήνες μέχρι να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, έχει επίπτωση στην τοπική αγορά, η οποία επηρεάζεται επιπλέον από τις πληθωριστικές πιέσεις, με τους καταναλωτές να διεκδικούν καλύτερες τιμές. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία δεν γίνονται εκπτώσεις. «Έκπτωση γίνεται μόνο αν υπάρχει κάποιος γνωστός ή αν πρέπει να επιτευχθεί κάποιος στόχος πωλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Fortune Greece στέλεχος μεγάλης αντιπροσωπείας εξηγώντας ότι «η ζήτηση είναι σταθερή και επομένως θα βρεθεί την ίδια μέρα άλλος ενδιαφερόμενος». Πωλητές με εμπειρία στην αγορά αυτοκινήτου αναφέρουν στο Fortune Greece ότι οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί αλλά «η αύξηση θα ερχόταν με ή χωρίς πόλεμο», λόγω της αύξησης της ζήτησης ειδικά από την αγορά της Κίνας που αποσπά ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο όσο αναβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών και αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες.

Η αγορά με αριθμούς

Εντωμεταξύ, η κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν έχει μεταβληθεί παρόλο που η αγορά πιέζεται στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. που επεξαργάζεται ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) τον Απρίλιο του 2022 σημειώθηκε μείωση 8,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αναφορικά με τις ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων. Ταξινομήθηκαν στην ελληνική επικράτεια 9.297 νέα επιβατικά αυτοκίνητα, αντί των 10.198 του αντίστοιχου μήνα του 2021 ενώ παρά τη μείωση στο σύνολο της αγοράς αυξάνεται το μερίδιο των υβριδικών και επαναφορτιζόμενων οχημάτων. Επιπλέον, η ελληνική αγορά σημείωσε πτώση και τον Μάρτιο, της τάξης του 6,3%. Στο 4μηνο Ιανουάριος-Απρίλιος η πτώση ανέρχεται σε 5,7%, με την Toyota να απολαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο στις νέες ταξινομήσεις, με δεύτερη την Ηyundai και ακολούθως την Peugeot, την Volkswagen και την Opel ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν Citroen, Kia, Mercedes, BMW και Ford.

Εντωμεταξύ, σε διψήφιο ποσοστό διαμορφώνεται η μείωση σε επίπεδο ΕΕ.

Επίσης, συγκρίνοντας λιανικές και εταιρικές ταξινομίσεις η αγορά είναι μοιρασμένη, με ποσοστά 49,3% και 50,2% αντίστοιχα, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία.

Πώς επηρεάζεται το leasing

Οι χρόνοι παραγγελίας και παράδοσης νέων οχημάτων έχουν επηρεαστεί και στην αγορά του leasing. Παρατηρείται όμως επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης καθώς οι κατασκευαστές οχημάτων δίνουν προτεραιότητα στην παραγωγή οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών, που συχνά παραδίδονται πιο γρήγορα σε σχέση με τα οχήματα με συμβατικούς κινητήρες. Σε αυτό το περιβάλλον, η υποβολή παραγγελιών όσο το δυνατόν νωρίτερα καθώς και η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση μπορεί να προστατεύσει τους πελάτες από διακοπές στις μετακινήσεις τους, σύμφωνα με την Νάγια Λουκρέζη, Global Marketing Manager – SME and Private Leasing και Global Marketing Team| LeasePlan Corporation N.V..

Μεταφέροντας στο Fortune Greece την εμπειρία της LeasePlan από τι χώρες όπου δραστηριοποιείται, σημειώνει αναφορικά με τα τιμολόγια ότι οι πελάτες της εταιρείας απολαμβάνουν ένα καθορισμένο μηνιαίο μίσθωμα που παραμένει σταθερό καθόλη τη διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης κι αυτό τους προστατεύει από αισθητές αυξήσεις.

Αναφορικά με τη διαχείριση της διαταραχής στην αγορά, σημειώνει ότι είναι ευθύνη των εταιρειών leasing να παρακολουθούν συνεχώς τους κυβερνητικούς κανονισμούς και την ικανότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας ώστε να παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις car-as-a-service (αυτοκινήτου ως υπηρεσίας) στους πελάτες τους και να αποφεύγουν διαταραχές στην εξυπηρέτηση των μισθωμένων οχημάτων που βρίσκονται στο δρόμο.

«Η LeasePlan, παραμένει στην πρώτη γραμμή για να κρατά τους πελάτες ασφαλείς στο δρόμο, συνεργαζόμενη στενά με το δίκτυο προμηθευτών μας και με αποτελεσματική διαχείριση της παραγγελίας και παράδοσης νέων οχημάτων. Επιπλέον, παρέχουμε συνεχώς στους πελάτες μας ενημέρωση και προληπτικές συμβουλές για να τους βοηθήσουμε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον», προσθέτει η κ. Λουκρέζη.