Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που έγινε (για λίγο) ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα

Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που έγινε (για λίγο) ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα
pexels
Η μετοχή της κορυφαίας εταιρείας διανομής εμφιαλωμένου νερού στην Κίνα, Nongfu Springs, ανέβηκε κατά 85% στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της.

της Lucinda Shen

Είναι δύσκολο να αγνοήσουμε τη σχέση αγάπης του χρηματιστηρίου με εταιρείες τεχνολογίας- ο τομέας έχει κυριαρχήσει την τελευταία δεκαετία και ακόμη περισσότερο μέσα στην πανδημία, με την αποτίμηση της Apple να ανέρχεται πλέον στα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco.

Αλλά να και μια εξαίρεση: Η τιμή της μετοχής της Nongfu Springs, της κορυφαίας εταιρείας διανομής εμφιαλωμένου νερού της Κίνας, σημείωσε άνοδο έως και 85% στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την Τρίτη, κάνοντας τον ιδρυτή της, Zhong Shanshan στιγμιαία τον πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας.

Ναι, στην Κίνα, όπου έχουν την έδρα τους τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Alibaba και η Tencent.

Σε κάποια στιγμή κατά την διαπραγμάτευση της μετοχής, ο Zhong «εμφάνισε» καθαρή αξία περίπου 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων χάρη στο μερίδιο 84% στην εταιρεία εμφιαλωμένου νερού, κατατάσσοντάς τον λίγο πιο πάνω από τον ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma και τον ιδρυτή της Tencent, Pony Ma, οι οποίοι αποτιμώνται στα  57 δισεκατομμύρια δολάρια και 52 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Η αγοραστική φρενίτιδα των επενδυτών για την εταιρεία οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι Κινέζοι καταναλωτές δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, με περίπου το 80% των υπόγειων υδάτων να κηρύσσεται μη ασφαλές για κατανάλωση από την κυβέρνηση το 2016.

Παρότι η μετοχή της Nongfu έκτοτε έχει υποχωρήσει ελαφρώς και έχει μειώσει την καθαρή αξία του Zhong στα 51 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελεί μια υπενθύμιση ότι παρά την τεχνολογία, σύμφωνα με την ιεράρχηση των αναγκών του Maslow, εξακολουθούμε να έχουμε ανάγκη να τρώμε (και να πίνουμε νερό).