Αυτοσυγκράτηση στο θέμα της Συρίας ζητούν Ε.Ε. και Βατικανό

Αυτοσυγκράτηση στο θέμα της Συρίας ζητούν Ε.Ε. και Βατικανό

Αντίθετη στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία χωρίς έγκριση του ΟΗΕ η Ε.Ε. - Έκκληση για ειρήνη από τον Πάπα Φραγκίσκο.

«Προσβλέπω στη διεξαγωγή μιας εκτεταμένης συζήτησης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και την κοινή παραδοχή μας πως η χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν αποτελεί μόνο μια τραγωδία, αλλά και μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου η οποία πρέπει να απαντηθεί», δήλωσε φτάνοντας στην σύνοδο των G20 που διεξάγεται στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, φρόντισαν από νωρίς να βάλουν «φρένο» στον Αμερικανό πρόεδρο, δηλώνοντας πως τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία που δεν θα έχει την έγκριση του ΟΗΕ.

«Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης στη Συρία, πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρομπάι από τη σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη, κάνοντας σαφή νύξη στη χθεσινή έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προς τη διεθνή κοινότητα.

Ο Ρομπάι ζήτησε ακόμη από τον ΟΗΕ να δώσει το συντομότερο δυνατό στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση των επιθεωρητών του που συνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης που κόστισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια σειρά στοιχείων» που δείχνουν ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει η συριακή κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε από την πλευρά του πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη μετά την επίθεση με χημικά όπλα,να αποφευχθεί να υπάρξει ένα «φοβερό προηγούμενο» και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μια κοινή απάντηση που θα διατυπώνει τη στάση της στο θέμα της Συρίας.

Έκκληση του Πάπα στους ηγέτες της G20
«Να μην μείνουν αδρανή» στην αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης και «να εγκαταλείψουν την μάταιη επιδίωξη μιας στρατιωτικής λύσης» στην Συρία, καλεί, με επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πάπας Φραγκίσκος τα μέλη της G20 που συναντώνται στην Αγία Πετρούπολη.

Όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, ο Πάπας αναφέρεται στις παγκόσμιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και καταδικάζει τις «ανώφελες σφαγές» στην Μέση Ανατολή, απευθύνοντας έκκληση να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένοπλη λύση στην Συρία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

«Απευθύνω έκκληση από τα βάθη της καρδιάς στους ηγέτες που είναι παρόντες, σε καθέναν από αυτούς, να βοηθήσουν στην εξεύρεση δρόμων για να ξεπεραστούν οι αντικρουόμενες θέσεις, όπως και να εγκαταλείψουν την μάταιη επιδίωξη μιας στρατιωτικής λύσης. Αντ’αυτού ας υπάρξει μια ανανεωμένη δέσμευση για να αναζητηθεί, με θάρρος και αποφασιστικότητα, μια ειρηνική λύση μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, η οποία θα υποστηριχθεί ομόφωνα από την διεθνή κοινότητα», αναφέρει ο Ποντίφικας στην επιστολή του.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας καταγγέλει ακόμη στην επιστολή του «τα μονομερή συμφέροντα» που εμποδίζουν μέχρι σήμερα την αναζήτηση μιας λύσης στην συριακή σύγκρουση.

Πρόκειται για την δεύτερη δημόσια παρέμβαση κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία από τον Ποντίφικα, που έχει καλέσει τους περίπου 1,2 δισεκατομμύριο καθολικούς ανά τον κόσμο το Σάββατο σε μια ημέρα προσευχής και νηστείας για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης.

Διαβάστε ακόμη: Ο ΜακΚέιν παίζει στα χαρτιά την τύχη της Συρίας