Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού- Πώς αυτό επηρεάζει την οικονομία

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού- Πώς αυτό επηρεάζει την οικονομία
Photo: pixabay.com
Η εντυπωσιακή άνοδος των καταθέσεων δεν είναι ευχάριστος οιωνός, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν αναμένεται να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη, μέσω της κατανάλωσης. Οι Γάλλοι αποταμίευσαν 20 δισ. τον Μάρτιο, ενώ οι Ιταλοί 16,8 δισ. ευρώ.

Αυξάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι άνθρωποι στρέφονται στην αποταμίευση, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, πυροδοτώντας φόβους μεταξύ των οικονομολόγων ότι οι καταναλωτές δεν θα βοηθήσουν με την κατανάλωση στη διάσωση της οικονομίας της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα ποσοστά αποταμίευσης σε τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αυξήθηκαν απότομα σε πολύ υψηλότερα σημεία από τον μέσο όρο τον Μάρτιο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι Γάλλοι αποταμίευσαν περίπου 20 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, πολύ πάνω από τον μηνιαίο μέσο όρο ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Ξεχωριστά στοιχεία από την κεντρική τράπεζα Γαλλίας δείχνουν ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου, το σύνολο είχε αυξηθεί σε περισσότερα από 60 δισ. ευρώ από την έναρξη του lockdown της χώρας – υποδηλώνοντας ότι η αύξηση των αποταμιεύσεων επιταχύνεται, καθώς η κρίση βαθαίνει.

Οι Ιταλοί αποταμίευσαν 16,8 δισ. τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μηνιαίο μέσο όρο των 3,4 δισ. ευρώ, ενώ τα ισπανικά νοικοκυριά έβαλαν στην άκρη 10,1 δισ., καταγράφοντας άνοδο από τον μέσο όρο 2,3 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 13,1 δισ. στερλίνες τον Μάρτιο, σημειώνοντας μηνιαία άνοδο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι τραπεζικές καταθέσεις στη Γερμανία μειώθηκαν απότομα, αλλά αυτό ήταν ένα σημάδι ότι τα νοικοκυριά είχαν αποσύρει μετρητά. Οι Γερμανοί τείνουν να προτιμούν να διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους σε μετρητά κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, ενώ παρόμοιο φαινόμενο συνέβη στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης του 2008. Η γερμανική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι τα μετρητά που κυκλοφορούσαν αυξήθηκαν κατά 39,7 δισ. ευρώ από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαΐου.

Η εντυπωσιακή άνοδος των καταθέσεων δεν είναι ευχάριστος οιωνός, καθώς οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως να μη βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη, μέσω της κατανάλωσης, αφού όπως δείχνει θα ξοδεύουν λιγότερα.

«Υπήρξε μια πραγματικά αξιοσημείωτη αύξηση των αποταμιεύσεων νοικοκυριών φέτος», δήλωσε ο Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την περασμένη εβδομάδα. «Ένα από τα μεγάλα μακροοικονομικά ζητήματα είναι το πόσο θα διαρκέσει το χρονικό διάστημα, στο οποίο τα νοικοκυριά θα αναβάλουν τις δαπάνες τους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε στις εαρινές της προβλέψεις ότι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών της ευρωζώνης θα αυξηθούν από το 12,8% του διαθέσιμου εισοδήματος πέρυσι, στο ρεκόρ του 19% φέτος, πριν μειωθεί ελαφρώς στο 14,5% την επόμενη χρονιά.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η απροθυμία των καταναλωτών να δαπανήσουν τα επιπλέον χρήματα που έχουν αποταμιεύσει θα στερήσει από το ευρωπαϊκό λιανεμπόριο, το οποίο έχει δεχθεί χτύπημα από την πανδημία κορωνοϊού, την ώθηση για να ανακάμψει από την χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής εποχής.