Αυξάνονται οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Λονδίνο- Έγγραφα δείχνουν κενά στην πυροπροστασία

Αυξάνονται οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Λονδίνο- Έγγραφα δείχνουν κενά στην πυροπροστασία
epa06027233 Smoke rises from the fire at the Grenfell Tower apartment block in North Kensington, London, Britain, 14 June 2017. According to the London Fire Brigade (LFB), 40 fire engines and 200 firefighters are working to put out the blaze. Residents in the tower were evacuated and a number of people were treated for a 'range of injuries,' Metropolitan Police said. The blaze broke out at around 1:00 am GMT. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Στους δώδεκα έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών, ενώ οι πυροσβέστες διέσωσαν 65 ενοίκους του πύργου.

Τελευταία ενημέρωση: 13:57

Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο ανήλθε σε 17 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

“Δυστυχώς, είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται σε 17”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας του βόρειου Κένσινγκτον Στιούαρτ Κάντι.

“Υπάρχει ακόμη ένας αριθμός ανθρώπων που νοσηλεύονται. Υπάρχουν 37 άνθρωποι που νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 17 στην μονάδα εντατικής θεραπείας”.

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες Τετάρτη στο 24ώροφο κτίριο κατοικιών για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στον φλεγόμενο πύργο, ενώ μερικοί από αυτούς, πήδηξαν από τα παράθυρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, μια γυναίκα, τύλιξε το παιδί της σε σεντόνια και το έριξε από τον 9ο όροφο του κτηρίου για να το πιάσει κάποιος από το συγκεντωμένο πλήθος.

Τα έγγραφα που “καίνε” την ανακαίνιση

Τα έγγραφα της ανακαίνισης, δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση «ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια» του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Ο Πύργος Γκρένφελ, όπως ονομάζεται το κτίριο της δεκαετίας του ’70, αποτελείται από 24 ορόφους που φιλοξενούν εκατοντάδες και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε πέρσι. Με εξαίρεση μερικούς από τους χαμηλότερους ορόφους, ο πύργος τυλίχθηκε στις φλόγες σχεδόν ολόκληρος, παγιδεύοντας οικογένειες.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, ενώ η έρευνα για να εντοπιστούν έχει ήδη αρχίσει.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα αναφέροντας πως «εάν οι αρχές πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα, θα το πράξουν».

H Μέι στον πύργο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετέβη σήμερα στο κτίριο κατοικιών του δυτικού Λονδίνου που καταστράφηκε χθες Τετάρτη από πυρκαγιά, όπως είπε ένας φωτογράφος του Reuters.

Φωτογραφία που τράβηξε ο Πίτερ Νίκολς δείχνει την Μέι να περπατάει μαζί με μια ομάδα πυροσβεστών και λίγο πιο κάτω ένα πυροσβεστικό όχημα.

Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά στον Grenfell Tower του βόρειου Κένσινγκτον αλλά ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Πηγές: BBC / The Guardian/ Reuters