Αύξηση 128,9% στα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών

Αύξηση 128,9% στα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών

Τι δείχνει η έκθεση της Beta Χρηματιστηριακή για το 2013 – Ποιοι οι νικητές, ποιοι οι χαμένοι. 

Αύξηση 128,9% κατέγραψαν τα κέρδη μετά από φόρους των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών το 2013, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς 221 εισηγμένων εταιρειών που επεξεργάστηκε τη Beta Χρηματιστηριακή. Η χρηματιστηριακή ωστόσο επισημαίνει ότι πολλά έκτακτα αποτελέσματα διαστρεβλώνουν την εικόνα, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται βελτιώσεις στις ταμειακές ροές, διατήρηση του περιθωρίων αλλά και του εξαγωγικού προσανατολισμού.

Ειδικότερα, τα κέρδη μετά από φόρους των 221 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών διαμορφώθηκαν στα 2,49 δισ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών τους να υποχωρεί την ίδια στιγμή κατά 5% στα 71,05 δισ. ευρώ. Τα λειτουργικά τους κέρδη υποχώρησαν κατά 21,8% στα 5,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Αρνητικό το 2013 για τις εισηγμένες βιομηχανίες

«Το 2013 μπορεί να μην μείνει στην ιστορία ως το έτος με την μεγαλύτερη οργανική κερδοφορία, θα μείνει ωστόσο ως το έτος με τις μεγαλύτερες μειώσεις κόστους που επιχειρήθηκαν να γίνουν με επαναλαμβανόμενο αντίκτυπο. Οι μειώσεις κόστους έχουν συντελεσθεί είτε με εθελούσιες εξόδους προσωπικού είτε με την μείωση άλλων σταθερών εξόδων (ενοίκια, ενεργειακό κόστος, κλπ). Στο δ’ τρίμηνο οι δύο συστημικές τράπεζες τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΤΕ επιβάρυναν τα αποτελέσματα τους με εθελούσιες εξόδους οι ωφέλειες των οποίων αναμένεται να εμφανιστούν στο 2014» αναφέρει η χρηματιστηριακή.

«Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών παρουσίασε μικρή βελτίωση η οποία αποδίδεται και στην μη δημοσίευση αποτελεσμάτων από προβληματικές εταιρίες ή από την συνεχιζόμενη έξοδο εταιριών από το ΧΑ λόγω χρεοκοπίας διατηρώντας τον πλειοψηφικό λόγο υπέρ των ζημιογόνων εταιριών στο 64:36 όταν το 2012 η σχέση ήταν 69:31. Με βάση αυτό το μέτρο φαίνεται ότι η αγορά έχει φτάσει σε ένα πυθμένα ζημιών που δεν μπορεί να διασπάσει με βάση τα διαμορφωμένα δεδομένα της ζήτησης. Ειδικά για τις εταιρίες που συνιστούν το 30% των κερδοφόρων εταιριών υπάρχει ισχυρή ανθεκτικότητα σε «αντίξοες» συνθήκες και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι λόγω της συνεπούς παρουσίας τους στην πλευρά των κερδοφόρων ισολογισμών κάθε χρόνο συνιστούν ένα πλήθος εταιριών «παντός καιρού».

ΟΤΕ: Τέσσερις στρατηγικοί άξονες για το 2014

Οι 80 από τις 221 εταιρείες κερδοφόρες το 2013
Από τις 221 εισηγμένες που δημοσίευσαν ισολογισμούς οι 80 είναι κερδοφόρες και οι 141 ζημιογόνες.

Από τις κερδοφόρες οι 23 σημείωσαν αύξηση κερδών, 26 μείωση κερδοφορίας και 31 επέστρεψαν στην κερδοφορία από ζημίες.

Από τις 141 ζημιογόνες, οι 52 παρουσίασαν ενίσχυση των ζημιών, οι 71 περιόρισαν τις ζημίες, ενώ 18 γύρισαν σε ζημίες από κέρδη.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, το 2013, εξαιρετικές επιδόσεις είχαν οι εταιρείες ΕΧΑΕ, Τράπεζα της Ελλάδας, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Πλαίσιο, ενώ με σημαντικές ζημίες έκλεισαν το έτος η Βιοχάλκο, η ΜΙG, Forthnet, Πήγασος, Καθημερινή, Αλουμύλ, ΕΛΕΓΚΑ, Spider, AXON, Lavipharm, Yalco, Creta farms, καθώς και το σύνολο των εταιρειών των κλάδων της Ιχθυοκαλλιέργειας, των Ναυτιλιακών εταιρειών και της Υγείας.

Δείτε όλη την έρευνα εδώ: Beta Έκθεση