Αύξηση επιτοκίων 0,5% από τη Fed – Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, είπε ο Powell

Αύξηση επιτοκίων 0,5% από τη Fed – Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, είπε ο Powell
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, «Θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερα στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία»

Επιβεβαίωσαν, εντέλει, τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,25% – 4,5% οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, να δηλώνει πως το pivot, δηλαδή η αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά τη νομισματική σύσφιξη, θα αργήσει, «καθώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας».

Όπως δήλωσε ο κ. Powell, «Θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερα στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία». «Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν εμφανείς σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών» είπε, προσθέτοντας ότι η μείωση του πληθωρισμού θα απαιτήσει μια «διευρυμένη περίοδο» αργής ανάπτυξης και κάποια αποδυνάμωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της FED θα συνεχίσουν να ψηφίζουν «αύξηση» μέχρι το μέγιστο επιτόκιο να φτάσει στο 5,1% το επόμενο έτος, κάτι που ισοδυναμεί με ένα εύρος στόχου 5%-5,25. Σε εκείνο το σημείο, οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να σταματήσουν για να επιτρέψουν στον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής να περάσει στην οικονομία.

Στη συνέχεια, η συναίνεση έδειξε «ψαλίδι» περίπου 1% το 2024, στο ύψος του 4,1%, μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Θα ακολουθήσει μείωση άλλης μιας ποσοστιαίας μονάδας το 2025, στο 3,1%, προτού ο δείκτης αναφοράς «εγκατασταθεί» στο μακροπρόθεσμο ουδέτερο επίπεδο του 2,5%. Η δήλωση πολιτικής της FOMC, που εγκρίθηκε ομόφωνα, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη από τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Η επιτροπή αύξησε επίσης τη διάμεση πρόβλεψή της για τον δείκτη του δομικού πληθωρισμού στο 4,8%, αυξημένη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προοπτικές του Σεπτεμβρίου. Τα μέλη μείωσαν ελαφρώς τις προοπτικές του ποσοστού ανεργίας για φέτος και το ανέβασαν λίγο υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια. 

Ωστόσο, όλες αυτές οι μετρήσεις παραμένουν πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed. Οι αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη να «δούμε σταθερές μειώσεις του πληθωρισμού και έχουν προειδοποιήσει να μην βασιζόμαστε υπερβολικά στις πρόσκαιρες τάσεις των τιμών».

«Η ιστορική εμπειρία προειδοποιήσει ξεκάθαρα για την πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Δεν θα έβλεπα το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων έως ότου η επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός κινείται στο 2% με σταθερή τροχιά», είπε ο Powell.