Αύξηση των προσφύγων το α’ εξάμηνο του 2013

Αύξηση των προσφύγων το α’ εξάμηνο του 2013

Κύρια αιτία ο αιματηρός πόλεμος της Συρίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εξαιτίας της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο το 2013 ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων θα είναι από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί ως σήμερα.

«Η κύρια αιτία για την αύξηση αυτή είναι η κρίση στη Συρία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η έκθεση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ για το πρώτο εξάμηνο του έτους δημοσιοποιείται, ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας πρόκειται να συναντηθούν με το διεθνή απεσταλμένο της Συρίας Λαχντάρ Μπραχίμι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη προκειμένου να προετοιμάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, οι οποίες θ΄αρχίσουν στις 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ.

Διαβάστε ακόμη: Βίντεο ντροπή: Ψεκάζουν μετανάστες γυμνούς στη σειρά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι εντός της Συρίας, ενώ 2.3 εκατομμύρια έχουν καταφύγει σε χώρες της περιοχής.

Παγκοσμίως 5.9 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τα 7,6 εκατομμύρια σ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Σύμφωνα με την UNHCR, το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν «μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ