Αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι μισθοί το 2015; Έρευνα της KPMG δίνει την απάντηση

Αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι μισθοί το 2015; Έρευνα της KPMG δίνει την απάντηση
Euro coins are seen in front of a displayed Greece flag in this photo illustration taken in Zenica, Bosnia and Herzegovina, June 29, 2015. REUTERS/Dado Ruvic - RTX1I7W4

Πανελλαδική μελέτη της εταιρείας δείχνει τις μισθολογικές τάσεις σε τέσσερις βασικούς κλάδους.

Το έτος του 2015 φτάνει στο τέλος του, ωστόσο οι αλλαγές (θετικές ή αρνητικές) που πραγματοποιήθηκαν αυτόν το χρόνο, σε σχέση με το 2014, στα μισθολογικά και στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων είναι τα κύρια θέματα που οι εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν, προκειμένου να εισέλθουν ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Το πόρισμα αυτό προέκυψε έπειτα από έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG, η οποία εστίασε στο Φαρμακευτικό και Αγροχημικό κλάδο, τον κλάδο των Καταναλωτικών Προϊόντων και του Λιανεμπορίου, αλλά και στον κλάδο των Ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα και για την Υψηλής Τεχνολογίας και σε συγκεκριμένο αριθμό εταιρειών και κατόχων θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται ότι η KPMG λειτουργεί σε 155 χώρες με 162.000 προσωπικό και παρέχει ελεγκτικές, φορολογικές κα συμβουλευτικές υπηρεσίες. Μάλιστα, στην Ελλάδα, διεθνείς αλλά και ελληνικές εταιρείες δέχονται τα τελευταία 41 χρόνια ολοκληρωμένες ελεγκτικές, συμβουλευτικές, λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες από την KPMG.

Από την πλευρά της, η κ. Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια του τμήματος Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG σημείωσε ότι: «Με την έναρξη του 2015 οι επιχειρήσεις  ξεκίνησαν με θετική ψυχολογία  και διάθεση επένδυσης σε θέματα  ανθρώπινου δυναμικού, σε αντιδιαστολή με την συμπεριφορά προηγούμενων ετών».

Ακόμη, η κ. Παπατζήμου προσέθεσε ότι παρατηρήθηκε κινητικότητα στον τομέα των προσλήψεων, όμως κατά το τελευταίο εξάμηνο επικρατεί αβεβαιότητα για την πορεία διαμόρφωσης των δεικτών του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ενώ παρατηρείται αυτοσυγκράτηση στην υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων και σχεδίων δράσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας στο Φαρμακευτικό και Αγροχημικό κλάδο

Η  έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 30 εταιρειών και περισσότερων από 3.600 κατόχους θέσεων εργασίας, ενώ παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 132 γενικές και 42 εξειδικευμένες κλαδικές θέσεις εργασίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 87% των εταιρειών (του δείγματος) προχώρησε σε αυξήσεις (1,8%) τουλάχιστον σε μια κατηγορία εργαζομένων, ενώ καμία εταιρεία δεν μείωσε τις βασικές αποδοχές των υπαλλήλων.

Για το 2016, το 26% των εταιρειών του δείγματος δεν προχώρησε σε κάποια πρόβλεψη, το 17% προέβλεψε μηδενικές αυξήσεις, ενώ για το υπόλοιπο δείγμα (57%) ποσοστό της αύξησης που αναμένεται να δοθεί είναι 2,0% (διάμεσος).

Mεταβλητές αποδοχές ως % των βασικών αποδοχών

 

Μηδενικές αυξήσεις στον Ασφαλιστικό Κλάδο το 2015

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 17 εταιρειών και 3.040 κατόχους θέσεων εργασίας, ενώ παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 127 θέσεις εργασίας, στον Ασφαλιστικό Κλάδο. Σχεδόν το 50% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε σε μηδενικές αυξήσεις στους εργαζομένους το 2015, ενώ μόνο μια εταιρεία σκέπτεται να προχωρήσει σε μείωση θέσεων εργασίας.

Για το επόμενο έτος το 43% των εταιρειών προβλέπει μηδενικές αυξήσεις.

Mεταβλητές αποδοχές ως % των βασικών αποδοχών

 

Μηδενικές αυξήσεις στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων

Η έρευνα της KPMG στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 140 θέσεις εργασίας και βασίζεται σε δείγμα 32 εταιρειών και 4.390 κατόχων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά.

Η πλειοψηφία των εταιρειών προχώρησε σε μηδενικές αυξήσεις τη φετινή χρονιά, ενώ καμία δεν μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων. Ωστόσο το 14% των εταιρειών του συνόλου του δείγματος, σκέπτεται να μειώσει τον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού.

Όσον αφορά τις προβλέψεις του 2016, το 48% των εταιρειών του δείγματος δεν ήταν σε θέση να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, το 31% προέβλεψε μηδενικές αυξήσεις, ενώ το υπόλοιπο δείγμα (21%) τo ποσοστό της αύξησης που αναμένεται να δοθεί είναι 2.0%.

Mεταβλητές αποδοχές ως % των βασικών αποδοχών

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας στον κλάδο Λιανεμπορίου

Η έρευνα βασίζεται σε δείγμα 26 εταιρειών και 14 000 κατόχων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά και παρουσιάζει στοιχεία αποδοχών και παροχών για 124 θέσεις εργασίας για τον κλάδο του Λιανεμπορίου. Το πόρισμα ήταν ότι σχεδόν το 50% των εταιρειών έδωσε αυξήσεις σε τουλάχιστον μια κατηγορία εργαζομένων, ενώ το ίδιο ποσοστό προέβλεψε μηδενικές αυξήσεις στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού. Κατά τη διάρκεια του έτους 2015, μόνο δυο εταιρείες προχώρησαν σε μείωση θέσεων εργασίας.

Σχετικά με τις προβλέψεις για το 2016, το 45% των εταιρειών του δείγματος δεν έκανε οποιαδήποτε πρόβλεψη, το 41% προέβλεψε μηδενικές αυξήσεις για το σύνολο των εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο δείγμα 14% προέβλεψε ότι θα δοθούν αυξήσεις σε μία τουλάχιστον κατηγορία εργαζομένων, που κατά μέσο όρο θα ανέρχεται σε 7%.