«Άγκυρα» για τα σκάφη αναψυχής. Στο 70% οι ακυρώσεις τελευταίας στιγμής

«Άγκυρα» για τα σκάφη αναψυχής. Στο 70% οι ακυρώσεις τελευταίας στιγμής
Drone images of Fiskardo village in Cephalonia or Kefalonia island in Greece. It is a little village with an estimated number of population just 190 people. In the ancient times Fiskardo was called Panormos and is known since the 5th century BC. The name Fiskardo comes from the Frankish (Norman) dominion in Greece. Today is a very beautiful village to visit, an important yachting destination and connects the island with Lefkada or Lefkas island. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Τι φοβούνται οι τουρίστες, πώς θα κινηθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και οι ελπίδες για rebound το Σεπτέμβριο.

Παραφράζοντας τη γνωστή λαϊκή ρήση, θα λέγαμε ότι την φετινή τουριστική σεζόν «τα καράβια χάνονται, αλλά οι βαρκούλες δεν αρμενίζουν», τουναντίον, παραμένουν αγκυροβολημένες καθώς οι διακοπές με σκάφη αναψυχής δεν μπαίνουν  στην φετινή “to do list” των ξένων τουριστών.

Η εικόνα για τον κλάδο είναι , προς το παρόν, απογοητευτική, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Αντώνη Στελλιάτο, να μιλάει στο fortunegreece.com για ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής που αγγίζουν σε ποσοστό το 60%-70%. Όπως εξηγεί, ο λόγος που ακυρώνουν οι ξένοι τουρίστες τη ναύλωση των σκαφών αναψυχής, δεν έχει να κάνει με τα επίπεδα ασφάλειας που θα συναντήσουν στην Ελλάδα, αλλά με το αίσθημα φόβου που πηγάζει από τα όσα βίωσαν στη χώρα τους, συν του ότι εκλαμβάνουν ως δυσάρεστη και επικίνδυνη την εμπειρία πτήσης με αεροπλάνο.

Η μεγαλύτερη “χασούρα” για την ελληνική αγορά, προέρχεται, όπως επισημαίνει, από τους Αμερικανούς, οι οποίοι παραδοσιακά αντιπροσωπεύουν το 50%-60% των πελατών του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. Ο μέσος Αμερικανός επιλέγει σκάφος 24-30 μέτρων, για 8 έως 12 άτομα, και ξοδεύει την εβδομάδα από 40.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, χρήματα τα οποία για φέτος θα κάνουν … φτερά!

«Εάν δεν υπάρξει κάποια καινούργια οικονομική στήριξη τότε από Σεπτέμβριο και μετά τίθεται σοβαρό θέμα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες διατηρούν 6.400 επαγγελματικά σκάφη με ελληνική σημαία», αναφέρει ο κ. Στελλιάτος.

Ο Αντώνης Στελλιάτος

Ξεκαθαρίζει πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας και έλλειψη εμπιστοσύνης για τους «σκαφάτους», αφού οι άνθρωποι οποίοι επιλέγουν τα σκάφη αναψυχής για τις διακοπές τους είναι συνήθως οικογένειες ή φίλοι που γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα να κοιμηθούνε μαζί και να μοιραστούν τον ίδιο χώρο.

«Το πρόβλημα τους είναι μέχρι να πάρουν την απόφαση να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Ποντάρουμε στο ότι θα υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ότι επιτέλους θα δούμε κάτι να κινείται στην αγορά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου».

Όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου εναποθέτουν τις ελπίδες τους για να δουν τι θα γίνει μετά από την 1η Ιουλίου, περίοδο κατά την οποία θα έχουν ανοίξει κι άλλα αεροδρόμια εκτός Ευρώπης, αν και όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ, θα είναι κάπως αργά για να πείσεις τους τουρίστες να έρθουν σε μία ασφαλή χώρα, όπως η Ελλάδα, της οποίας τα νησιά κατέγραψαν μεμονωμένα περιστατικά κορωνοϊού τα οποία μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Προς το παρόν, από τους Ευρωπαίους πολίτες, πιο θαρραλέοι φαίνεται να είναι οι Γερμανοί και οι Άγγλοι, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν χρήματα για αξέχαστες βουτιές στο γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών. Ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση, αυτή των Άγγλων, ερωτηματικό παραμένει εάν οι Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού είναι προετοιμασμένοι να τους υποδεχτούν.

Ο κ. Στελλιάτος καταλήγει λέγοντας, πως παρά τις απώλειες που έχει υποστεί ο κλάδος, οι επιχειρήσεις, προκειμένου να δελεάσουν τους πελάτες της τελευταίας στιγμής, έχουν ήδη ξεκινήσει με γερές εκπτώσεις. Δεν έχουν άλλωστε εναλλακτική, όταν η πρώτη ερώτηση που δέχονται από υποψήφιο πελάτη είναι αν θα του παρέχουν το πακέτο σε φθηνότερη τιμή.

“Δεν έρχονται γιατί φοβούνται το ενδεχόμενο να τεθούν σε καραντίνα”

Ως ακριβό “σπορ” χαρακτηρίζει για τους Έλληνες το yachting, o Άγγελος Παπακωνσταντίνου, Ιδιοκτήτης της  Skyfall Yacht Charter, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το κύμα ακυρώσεων στα σκάφη.

Από την καθημερινή επαφή που έχει με ξένους τουρίστες, αποκαλύπτει πως το μεγαλύτερο άγχος τους είναι ότι παρότι ξεκίνησαν κανονικά οι πτήσεις και τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροδρόμια, θα είναι μεγάλο ρίσκο να κλείσουν διακοπές εκτός συνόρων γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Την ίδια ώρα αποκαλύπτει πως Ισπανοί τουρίστες τον ενημέρωσαν ότι αναβάλλουν τις διακοπές τους διότι το κόστος για την διεξαγωγή του τεστ για τον κορωνοϊό θα τους επιβαρύνει κατά 150 ευρώ ανά άτομο.

«Δεν γνωρίζω σχετικά με το αν υπάρχει κάποια επιβάρυνση την οποία επωμίζεται ο τουρίστας. Εάν όντως ισχύει κάτι τέτοιο και έχουν κάνει την εμφάνισή τους ιδιωτικές εταιρείες που προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση, τότε μιλάμε για αισχροκέρδεια» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Άγγελος Παπακωνσταντίνου

Μεταξύ των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, λόγω της πανδημικής κρίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα, στο παρελθόν η παραλαβή ενός 12μελούς γκρουπ από το αεροδρόμιο θα γινόταν από ένα Mini Bus. Πλέον, λόγω των κανόνων που επιτάσσουν απόσταση, θα πρέπει να επιστρατευτούν δύο mini buses για τον σκοπό αυτό.

«Ο κορωνοϊός για τον κλάδο των σκαφών είναι σαν ένα τσουνάμι που ακόμα δεν έχουμε δει τα νερά του να έρχονται. Οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή και η πλειοψηφία των σκαφών παραμένει εγκλωβισμένη στις μαρίνες. Το 2019 ήταν μία πολύ καλή χρονιά που μας έκανε να πιστεύουμε ότι το 2020 θα ήταν υποσχόμενο. Δεχόμασταν συνέχεια requests για κρατήσεις και μετά από αρκετά χρόνια δημιουργήθηκε επιτέλους μία ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενώ τα ναύλα σταδιακά κινούνταν προς τα πάνω. Δυστυχώς ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω».