Άγκυρα: Η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες

Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Ελλάδα χώρα που δίνει άσυλο και προστατεύει πραξικοπηματίες, κάνοντας λόγο για προσβολή της συνείδησης του τουρκικού έθνους.

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το άσυλο στον ένα εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

Με μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Ελλάδα χώρα που δίνει άσυλο και προστατεύει πραξικοπηματίες, κάνοντας λόγο για προσβολή της συνείδησης του τουρκικού έθνους.

Η ανακοίνωση

«Το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, χορήγησε άσυλο στον πραξικοπηματία Süleyman Özkaynakçı.

Ως εκ τούτου, επιβεβαιώθηκε εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δίνει άσυλο και προστατεύει τους πραξικοπηματίες. Καταδικάζουμε έντονα αυτή την απόφαση που προσβάλλει βαθιά τη συνείδηση του τουρκικού έθνους.

Ελπίζουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφύγει να επαναλάβει τα ίδια λάθη λαμβάνοντας παρόμοιες μεροληπτικές αποφάσεις στο μέλλον».

Η απόφαση του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης, διατυπωμένο από τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση περί χορήγησης ασύλου στον Suleyman Ozkaynakcim, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, έναν εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε αμετάκλητη απόφαση χορήγησης ασύλου στον αξιωματικό, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να μεταβεί σε όποια ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί – όπως έχει ήδη εκφραστεί ως επιθυμία και από τους οκτώ.

Με τη δημοσίευση της απόφασης, όπως λένε έγκυρες πηγές, ο αξιωματικός – που είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και φρουρείται προσώρας σε γνωστή διεύθυνση – θα αφεθεί ελεύθερος.

Επιθετική στάση κι από τα ΜΜΕ

Στο ίδιο επιθετικό ύφος κινούνται και τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την απόφαση του ΣτΕ.

«Η Ελλάδα χορηγεί δικαίωμα ασύλου στους τούρκους πραξικοπηματίες» αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ενώ η εφημερίδα Hurriyet κάνει λόγο για «απόφαση – σκάνδαλο».