«Άγρια κόντρα» του Fortnite με Apple και Google λόγω απομάκρυνσης του παιχνιδιού από τα app stores τους

«Άγρια κόντρα» του Fortnite με Apple και Google λόγω απομάκρυνσης του παιχνιδιού από τα app stores τους
Photo: pixabay.com
Τι συνέβη ανάμεσα στην Epic Games και τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς;

Οι Apple και Google απομάκρυναν την Πέμπτη το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Fortnite από τα app stores τους για παραβίαση των κανόνων όσον αφορά στις πληρωμές, με αποτέλεσμα η δημιουργός εταιρείας, Epic Games, να προβεί σε αγωγές antitrust σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αμφισβητώντας τους κανόνες τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι Apple και Google αναφέρθηκαν σε μια λειτουργία απευθείας πληρωμής που εμφανίστηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ως την επίμαχη παράβαση. Η Epic απάντησε μηνύοντας σε αμερικανικό δικαστήριο, χωρίς να ζητά χρήματα από την Apple και τη Google, μα περιορισμούς που θα έδιναν τέλος σε πολλές από τις εταιρικές πρακτικές σχετικά με τα app stores τους.

«Η Apple έχει γίνει αυτό που κάποτε πολεμούσε: Το θηρίο που ήθελε να ελέγξει αγορές, να μπλοκάρει τον ανταγωνισμό και να καταπνίξει την καινοτομία. Η Apple είναι μεγαλύτερη, ισχυρότερη, σε καλύτερη θέση και πιο ολέθρια από τα αλλοτινά μονοπώλια» ανέφερε στην αγωγή της η Epic, που υποβλήθηκε στην Καλιφόρνια.

Η Epic επίσης επιτέθηκε κατά της Apple στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρχίζοντας μια καμπάνια με το hashtag #FreeFortnite, προτρέποντας τους παίκτες να ζητήσουν επιστροφές χρημάτων από την Apple εάν χάσουν την πρόσβαση στο παιχνίδι, και ανεβάζοντας μια παρωδία της διάσημης τηλεοπτικής διαφήμισης «1984» της εταιρείας.

Η Apple λαμβάνει μερίδιο 15%-30% για τις περισσότερες συνδρομές εφαρμογών και τις πληρωμές εντός εφαρμογών, αν και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για εταιρείες που ήδη έχουν καταχωρημένη πιστωτική κάρτα για πελάτες με iPhone εάν παρέχουν επίσης μια in-app πληρωμή από την οποία επωφελείται η Apple.

Σε ανακοίνωσή της η Apple ανέφερε πως το Fortnite απομακρύνθηκε επειδή η Epic είχε εκκινήσει τη συγκεκριμένη λειτουργία πληρωμών με «προφανή πρόθεση παραβίασης των κανόνων του App Store».

«Το γεγονός πως τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα τώρα τους ωθούν να πιέσουν για ειδικό διακανονισμό δεν αλλάζει το γεγονός πως αυτοί οι κανόνες εξομαλύνουν το πεδίο για όλους τους developers και κάνουν το κατάστημα ασφαλές για όλους τους χρήστες» πρόσθεσε η Apple.

Η Google απομάκρυνε επίσης το Fortinte από το Play Store της, ωστόσο ο Νταν Τζάκσον, εκπρόσωπός της, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια. Σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε πως «καλωσορίζουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Epic και να φέρουμε το Fortinte πίσω στο Google Play» και συμπλήρωσε πως η Epic παραβίασε έναν κανόνα βάσει του οποίου οι developers πρέπει να χρησιμοποιούν το in-app σύστημα χρέωσης για προϊόντα εντός βιντεοπαιχνιδιών.

Το Fortnite, που βγήκε το 2017, έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των νεαρότερης ηλικίας gamers. Η απομάκρυνσή του από το App Store της Apple σημαίνει ότι οι νέοι παίκτες δεν θα είναι σε θέση να το κατεβάσουν και οι υπάρχοντες παίκτες δεν θα λαμβάνουν updates, ωστόσο το παιχνίδι θα συνεχίσει να λειτουργεί σε συσκευές όπου είναι ήδη εγκατεστημένο.

Η Epic Games δεν αποκαλύπτει πόσους παίκτες έχει στο iOS. Πολλοί το παίζουν κυρίως σε PC ή κονσόλες, χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα ως «εφεδρικές» συσκευές, μα οι χρήστες iPhone αποφέρουν πολλά έσοδα στην Epic.

Επειδή το Android λειτουργεί διαφορετικά από το iOS, οι χρήστες μπορούν ακόμα να κατεβάσουν το παιχνίδι από την ιστοσελίδα της Epic και άλλα καταστήματα που δεν είναι της Google, όπως πχ της Samsung και να το περάσουν στις συσκευές τους, ανέφερε σε blogpost η Epic.