Άγριο «παίγνιο» χειραγώγησης με το Bitcoin – Χάκαραν τον λογαριασμό της SEC, fake news η έγκριση του ETF

Άγριο «παίγνιο» χειραγώγησης με το Bitcoin – Χάκαραν τον λογαριασμό της SEC, fake news η έγκριση του ETF
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Άγρια Δύση η αγορά των κρυπτονομισμάτων…

Πρωτοφανή γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων εν αναμονή του νέου Bitcoin spot ETF, με αποτέλεσμα άγριες διακυμάνσεις στις τιμές των ψηφιακών assets.

Ειδικότερα, οι τιμές  των κρυπτονομισμάτων σημείωσαν απότομη άνοδο την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, έπειτα από fake news τα οποία αναρτήθηκαν στον επίσημο λογαριασμό της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) στο Twitter πως δήθεν δόθηκε το πράσινο φως για το νέο Bitcoin spot ETF.

Σύμφωνα με την ψευδή ανάρτηση, που δημοσιεύτηκε λίγο μετά τις 4 μ.μ. ώρα Ουάσιγκτον, η SEC «χορηγεί έγκριση για #Bitcoin ETF για εισαγωγή σε όλα τα εγγεγραμμένα εθνικά χρηματιστήρια τίτλων».

Λίγο περισσότερο από 10 λεπτά αργότερα, ο πρόεδρος της SEC διέψευσε την ανακοίνωση. Όπως δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X ο Gary Gensler, «Ο λογαριασμός @SECGov στο twitter παραβιάστηκε και δημοσιεύτηκε ένα μη εξουσιοδοτημένο tweet. Η SEC δεν έχει εγκρίνει την εισαγωγή και διαπραγμάτευση προϊόντων διαπραγμάτευσης bitcoin». Εκπρόσωπος της SEC είπε ότι η αρχική ανάρτηση «δεν έγινε από την SEC ή το προσωπικό της».

Μέχρι τις 5 μ.μ., το προσωπικό της SEC είχε ανακτήσει τον έλεγχο του λογαριασμού Χ και η ψευδής ανάρτηση είχε διαγραφεί. «Η SEC θα συνεργαστεί με τις αρχές επιβολής του νόμου και τους εταίρους της για να διερευνήσει το θέμα και να καθορίσει τα επόμενα βήματα που σχετίζονται τόσο με τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση όσο και με οποιαδήποτε σχετική ανάρμοστη συμπεριφορά», είπε η SEC, αποδίδοντας τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε «άγνωστο μέρος».

Η X, από τη μεριά της, είπε ότι η αρχική έρευνά έδειξε ότι «η ανάρτηση δεν οφειλόταν σε παραβίαση των συστημάτων του X, αλλά μάλλον άγνωστο πρόσωπο έλαβε τον έλεγχο ενός αριθμού τηλεφώνου που σχετίζεται με τον λογαριασμό @SECGov μέσω τρίτου μέρους».

«Μπορούμε επίσης να επιβεβαιώσουμε ότι ο λογαριασμός δεν είχε ενεργοποιημένο τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων» ανέφερε η ανάρτηση, αναφερόμενη σε ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, πέρα από έναν κωδικό πρόσβασης. «Ενθαρρύνουμε όλους τους χρήστες να ενεργοποιήσουν αυτό το επιπλέον επίπεδο ασφάλειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάντως, αμέσως μετά τη δημοσίευση το Bitcoin σημείωσε άνοδο 1,5%, αλλά μετά την επιβεβαίωση ότι τα νέα ήταν ψεύτικα γρήγορα η πορεία του αντιστράφηκε, με αποτέλεσμα η τιμή του να υποχωρήσει έως και 3,4% (περί τις 45.000 δολ.).

Στο μεταξύ, οι θιασώτες των κρυπτονομισμάτων τελούν στάση αναμονής για το νέο bitcoin spot ETF, του οποίου η έγκριση θα αποτελέσει ορόσημο για το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο. Τουλάχιστον 11 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν ήδη υποβάλει σχετικά αιτήματα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Από την άλλη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προθεσμία ως την Τετάρτη για να εγκρίνει ορισμένες -ή όχι- από τις αιτήσεις. Παρόλο που η Αρχή στο παρελθόν δεν είχε ανάψει πράσινο φως σε τέτοια προϊόντα, τώρα έχει λιγότερο περιθώριο ελιγμών. Το ομοσπονδιακό εφετείο αποφάσισε πέρυσι ότι η απόρριψη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτησης που υποβλήθηκε από την Grayscale για τη μετατροπή του trust σε ETF ήταν «αυθαίρετη».

Σε ό,τι αφορά το Bitcoin, μέχρι στιγμής φέτος κερδίζει 7%, με το βλέμμα των επενδυτών να επικεντρώνεται στο ETF. 

Μεταξύ των αιτούντων είναι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων όπως οι BlackRock, Invesco και Franklin Templeton, αλλά και μικρότερες εταιρείες όπως η Ark Investment Management και η Bitwise. 

Πάντως, η SEC υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι τα bitcoin spot ETF δεν μπορούν να εγγυηθούν το ίδιο επίπεδο προστασίας στους επενδυτές με τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα. 

Ο Gensler δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα σύντομο μήνυμα στο X περιγράφοντας πιθανά μειονεκτήματα των επενδύσεων σε προϊόντα κρυπτονομισμάτων, σημειώνοντας ότι οι εκδότες «ενδέχεται να μην συμμορφώνονται (με) την ισχύουσα νομοθεσία» και ότι οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα «μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες (και) είναι συχνά ασταθείς». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: