Γιατί η Amazon επενδύει στα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Γιατί η Amazon επενδύει στα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Photo: pixabay.com
Σήμερα ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου προμηθεύεται το 90% της ηλεκτρικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Amazon πρόκειται να αγοράσει 47 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από τη Moray West που βρίσκεται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σκωτίας και αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί αργότερα το 2024. Η Moray West στοχεύει να παράγει, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περίπου 900 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και η Amazon θα χρησιμοποιήσει 473 μεγαβάτ – περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής ισχύος και αρκετή για να τροφοδοτήσει 175.000 σπίτια.

Σήμερα ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου προμηθεύεται το 90% της ηλεκτρικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού επενδύει σε άλλα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Τον περασμένο Οκτώβριο είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση 39 νέων έργων – συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου ηλιακού έργου κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα, στα Μακρυχώρια Αιτωλοακαρνανίας – τα οποία προσθέτουν περισσότερο από 1GW συνολικής δυναμικότητας καθαρής ενέργειας στα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ο πολυεθνικός κολοσσός έχει υλοποιήσει περισσότερα από 160 αιολικά και ηλιακά έργα σε 13 χώρες της Ευρώπης. Όταν όλα τα έργα θα τεθούν σε λειτουργία, αναμένεται να προσφέρουν 5,8GW καθαρής ενέργειας, δυναμικότητα ικανή για να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων των 4,7 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ευρώπη σε ετήσια βάση.

Τα νέα έργα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση 15 ηλιακών εγκαταστάσεων σε υποδομές της Amazon, καθώς και 24 αιολικά και ηλιακά έργα κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου ηλιακού πάρκου της εταιρείας στην Ελλάδα. Το έργο της Amazon στην Ελλάδα έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχης ηλιακής εγκατάστασης κοινής ωφέλειας της εταιρείας στην Πολωνία το 2022 και της συμφωνίας τον περασμένο Μάρτιο με την Iberdrola, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καθαρής ενέργειας στον κόσμο για την ανάπτυξη μεγάλων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. (https://www.iberdrola.com/press-room/news/detail/we-announce-a-partnership-with-amazon-to-accelerate-a-cleaner-smarter-energy-system)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Iberdrola και η Amazon.com Inc. υπέγραψαν συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPA) για έργα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία-Ειρηνικό. Οι συμφωνίες θα βοηθήσουν την Amazon να συνεχίσει να τροφοδοτεί τις δραστηριότητές της με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025 – πέντε χρόνια πριν από την αρχική της δέσμευση για το 2030.

Δύο από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Iberdrola στη Γερμανία (Baltic Eagle και Windanker ) θα παρέχουν στην Amazon 1,1 τεραβατώρες (TWh) καθαρής ενέργειας κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με τις ετήσιες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια περισσότερων από 314.000 ευρωπαϊκών σπιτιών.

Το Baltic Eagle βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, βόρεια του νησιού Rügen και θα έχει συνολική ισχύ 476 μεγαβάτ (MW) όταν ολοκληρωθεί το 2024. Το Windanker, που βρίσκεται επίσης στη Βαλτική Θάλασσα, θα έχει 300 MW εγκατεστημένης ισχύος και θα να ολοκληρωθούν το 2026. Τα έργα αποτελούν μέρος του Baltic Hub της Iberdrola, ο οποίος θα έχει συνολική ισχύ 1.100 MW, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά συγκροτήματα στην περιοχή.

Επίσης η Iberdrola επέλεξε την Amazon Web Services, Inc. (AWS) ως τον προτιμώμενο πάροχο cloud. Η AWS θα υποστηρίξει την ενεργειακή εταιρεία καθώς ξεκινά την περαιτέρω ψηφιοποίηση για την υποστήριξη εξυπνότερων δικτύων, δέσμευσης πελατών και συνδεδεμένης καθαρής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: