Αγρότες: Αποφασίζουν επί των προτάσεων Μητσοτάκη – Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Αγρότες: Αποφασίζουν επί των προτάσεων Μητσοτάκη – Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Παραταγμένα τρακτέρ των αγροτών στα Μάλγαρα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες, Μάλγαρα, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024. Αγρότες του μπλόκου των Μαλγάρων προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της Ε.Ο. Αθήνών-Θεσσαλονίκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν μας ικανοποίησαν τα μέτρα», τονίζουν οι αγρότες.

Στις 12:00 στη Νίκαια της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά και τα μέτρα στήριξης που πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους» τόνισε σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 και αναφερόμενος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο υπουργός απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.

Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση θα το συζητήσει εξαντλητικά μαζί τους, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πιο δίκαιο, για να λειτουργεί με βάση την πραγματική αγροτική κατανάλωση.

Σήμερα το πρωί αγρότες κατέλαβαν το κτήριο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και δεν επέτρεψαν στους εργαζομένους να μπουν. Κατάληψη είχε γίνει και στην Κοζάνη σε κτήριο της πολεοδομίας.

Οι αποκλεισμοί των δρόμων συνεχίστηκαν και την Τετάρτη ενώ κλιμάκωση ήταν και η απόφαση που βγήκε από την γενική συνέλευση των αγροτών στον Πλατύκαμπο. Ανυποχώρητοι φαίνεται να είναι και οι αγρότες του Αλμυρού που ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο και την κιλοβατόρα να φτάνει μέχρι τα 7 λεπτά. Παρόμοια είναι και η στάση των αγροτών της Παιονίας που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την συνέχιση του αγώνα τους ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις του στο τελωνείο των Ευζώνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγρότες: Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει:

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.

Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

– Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

– Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

– Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.

– Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

– Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: