Αισιοδοξία στην Goldman Sachs για την οικονομία των ΗΠΑ

Αισιοδοξία στην Goldman Sachs για την οικονομία των ΗΠΑ
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Οι πιθανότητες οι ΗΠΑ να υποστούν σοβαρή οικονομική ύφεση έχουν πέσει σε μόλις 1 προς 7, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs βλέπει τώρα πιθανότητα 15% οι ΗΠΑ να διολισθήσουν στην ύφεση, έναντι 20% που ήταν προηγουμένως, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός και η ακόμα ανθεκτική αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η Federal Reserve μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

«Πρώτον, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα φαίνεται ότι θα επιταχυνθεί εκ νέου το 2024 λόγω της συνεχούς σταθερής αύξησης των θέσεων εργασίας και της αύξησης των πραγματικών μισθών», δήλωσε ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, σε σημείωμα.

Η εκτίμηση του Hatzius για ύφεση 15% είναι πολύ κάτω από τη μέση εκτίμηση του Bloomberg που βρίσκεται στο 60%. Η Goldman είναι επίσης πιο αισιόδοξη από τους ομολόγους της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, προβλέποντας μέσο ρυθμό 2% έως το τέλος του 2024. «Θεωρούμε την υπόσχεση του προέδρου [Jerome] Powell στο Jackson Hole να «προχωρήσει προσεκτικά» ως ένα σημάδι ότι μια αύξηση (επιτοκίων) τον Σεπτέμβριο είναι εκτός τραπεζιού και ότι το εμπόδιο για Νοεμβρίου είναι σημαντικό», πρόσθεσε ο Hatzius, αναφερόμενος στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη στο Ουαϊόμινγκ τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι απίθανο να προχωρήσουν γρήγορα μια πιο διευκολυντική πολιτική, «εκτός εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι προβλέπουμε τα επόμενα τρίμηνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: