«Καμπανάκι» HSBC για την Ευρωζώνη – Το υψηλό κόστος δανεισμού θα πλήξει το ΑΕΠ

«Καμπανάκι» HSBC για την Ευρωζώνη – Το υψηλό κόστος δανεισμού θα πλήξει το ΑΕΠ
Photo:
Κάμψη στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω των υψηλών επιτοκίων. Οι διαφορές με τις επιχειρήσεις σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης μπορεί να τεθεί υπό πίεση λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάμψη των επενδύσεων, σύμφωνα με έκθεση της HSBC.

Η αναφορά του τραπεζικού οίκου έρχεται καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2% που θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που «δείχνει» πως διατήρηση ή και περαιτέρω επέκταση στη «σφιχτή» νομισματική πολιτική της ευρωτράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC αναφέρει πως η αύξηση των επιτοκίων ης ΕΚΤ μπορεί να αποφέρει πλήγμα άνω του 1% έως το 2025.

Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά πως τα αυξημένα επιτόκια θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στη ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας καθώς ένα μεγάλο μέρος του εταιρικού χρέους αντιπροσωπεύεται πλέον από τα λεγόμενα bounce bank δάνεια -κυβερνητικά εγγυημένα προγράμματα για να βοηθηθούν οι προβληματικές μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα λουκέτα της εποχής της πανδημίας-, τα οποία έχουν σταθερό επιτόκιο 2,5%.

«Ο αντίκτυπος εμφανίζεται με καθυστέρηση καθώς την ώρα που το κόστος χρεών αυξάνεται οι επιχειρήσεις κερδίζουν παράλληλα περισσότερους τόκους από τις καταθέσεις τους, οι οποίες διογκώθηκαν ως αποτέλεσμα των επιδοτήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ανέφερε ο Κρις Χέιρ, ανώτατος οικονομολόγος της HSBC όπως μετέδωσε το Reuters.

Ακόμα, η HSBC επισημαίνει ότι τα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια δανεισμού έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από ό,τι για τις αντίστοιχες αμερικανικές, καθώς τα τραπεζικά δάνεια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ευρωπαϊκού εταιρικού χρέους σε σύγκριση με τις αμερικανικές εταιρείες.

«Αλλά οι “υπερβολικές” καταθέσεις μειώνονται και βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος των αντιξοοτήτων των επιτοκίων να εμφανίζονται κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος και του επόμενου έτους» συμπλήρωσε ο Χέιρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com