Βαθαίνει η ύφεση για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης

Βαθαίνει η ύφεση για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημειώνεται ότι το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητα

Βαθαίνει η ύφεση για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, τα τελικά στοιχεία του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB που καταρτίζονται από την S&P Global και θεωρούνται δείκτης υγείας της οικονομίας συνολικά, έδειξαν υποχώρηση στο 46,7 τον Αύγουστο από το 48,6 του Ιουλίου και έναντι του 47 που είχε εκτιμηθεί στην προκαταρκτική μέτρηση.

Σημειώνεται ότι το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητα, με το 46,7 της τελικής μέτρησης να είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020.

“Η ευρωζώνη δεν διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά το δεύτερο θα έχει να παρουσιάσει μεγαλύτερες προκλήσεις”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB).

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, “οι απογοητευτικοί αριθμοί της μέτρησης συνέβαλαν σε μία υποβάθμιση της πρόβλεψής μας για το ΑΕΠ, η οποία βρίσκεται πλέον στο -0,1% για το τρίτο τρίμηνο”.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες συνολικά υποχώρησε στο 47,9 από 50,9 του Ιουλίου και χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση του 48,3, καθώς οι καταναλωτές δείχνουν να αισθάνονται όλο και περισσότερο την πίεση από το αυξημένο κόστος δανεισμού και την ακρίβεια, που τους οδηγούν στο να περιορίζουν τις δαπάνες τους.

Ο υποδείκτης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μία ένδειξη της ζήτησης, έπεσε περαιτέρω στο 46,7 από το 48,2, υποχωρώντας σε χαμηλό που είχε να παρατηρηθεί από τις αρχές του 2021.