Ακαδημία για εκατομμυριούχους

Ακαδημία για εκατομμυριούχους

Πώς η ιαπωνική εταιρεία Softbank του Μασαγιόσι Σον «εκπαιδεύει» τους επόμενους μεγάλους ηγέτες των επιχειρήσεων.

Δεν είναι σχολή, δεν είναι καν σεμινάριο. Είναι μια σύναξη 300 ανθρώπων (κάποιοι μέσα από την εταιρεία, κάποιοι απέξω) στους ο οποίους ο ιδρυτής της SoftBank Μασαγιόσι Σον, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Ασίας, επιθυμεί να περάσει τις ιδέες του, να ακούσει τις δικές τους και, γιατί όχι, να επιλέξει ανάμεσά τους τον διάδοχό του στην εταιρεία.

Η SoftBank είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία με αξία πάνω από 90 δισ. δολάρια. Πρόσφατα μάλιστα εξαγόρασε την Sprint Corp, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.

Ο αυτοδημιούργητος πολυεκατομμυριούχος που τη διοικεί είναι 56 ετών, χωρίς απογόνους, και έχει δηλώσει πως στα 60 του θέλει να αποσυρθεί. Έτσι έφτιαξε την Academia.

Η Academia είναι μια «συγκέντρωση εγκεφάλων» και επίδοξων ηγετών, συμβαίνει μία ή δύο φορές το μήνα στις εγκαταστάσεις της SoftBank στο Τόκιο και εκεί ο κάθε ένας που συμμετέχει έχει την ευκαιρία να εντυπωσιάσει τον Σον και, ίσως, να λάβει χρηματοδότηση για την επιχειρηματική ιδέα του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση, brainstorming, επιτραπέζια παιχνίδια και ανταλλαγή απόψεων. Η συνάντηση δεν είναι δημόσια και οι συμμετέχοντες δεσμεύονται πως όσα λέγονται εκεί μένουν μυστικά.

Οι 300 συμμετέχοντες επιλέγονται βάσει CV και με συνέντευξη (οι μισοί εκτός εταιρείας) και από τις τάξεις τους ο Σον ελπίζει να βρει ταλέντα και ηγέτες που θα τους τοποθετήσει επικεφαλής σε μια από από τις 900 θυγατρικές του, σε προγράμματα που δεν αφορούν μόνο σε τηλεπικοινωνίες, αλλά και σε ενέργεια, ρομποτική κ.ά.

Η Academia ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και 4.000 άτομα έκαναν αίτηση για τις 300 θέσεις. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, το χαμηλότερο 20% -αυτοί με τις χαμηλότερες επιδόσεις- «απολύονται» από την ομάδα ώστε να κάνουν χώρο για τους ελπιδοφόρους νεοεισερχόμενους. Οι ηλικίες τους είναι από 20 έως 45 ετών.

Μέχρι στιγμής 20 συμμετέχοντες έχουν επιλεγεί για θέσεις εντός εταιρείας. Ταυτόχρονα, όπως δηλώνουν στο Reuters άτομα που βρέθηκαν στις συναντήσεις, υπήρξαν περιπτώσεις που ο Μασαγιόσι Σον εντυπωσιάστηκε τόσο από προτάσεις συμμετεχόντων που προσέφερε επί τόπου μερικά εκατομμύρια δολάρια ως επένδυση στην ιδέα.

Διαβάστε ακόμη: 

Που ζουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι;

Σαφάρι για εκατομμυριούχους

Ποιος θέλει να γίνει δισεκατομμυριούχος;