Ακίνητα: (Επιτέλους) ανάσα για τους ενοικιαστές στο Λονδίνο

Ακίνητα: (Επιτέλους) ανάσα για τους ενοικιαστές στο Λονδίνο
Photo: pixabay.com
Η κρίση στις τιμές των ενοικίων στο Λονδίνο δείχνει σημάδια αποσυμπίεσης.

Η κρίση στις τιμές των ενοικίων στο Λονδίνο έδειξε τα πρώτα σημάδια αποσυμπίεσης, καθώς τα διαθέσιμα ακίνητα οδήγησαν στην μικρότερη αύξηση των ενοικίων σε ολόκληρη τη Βρετανία. Σύμφωνα με την διαδικτυακή πλατφόρμα ακινήτων Rightmove, τα ενοίκια στην πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο μέσος όρος παρέμεινε στο εντυπωσιακό επίπεδο των 2.652 λιρών (3.355 δολαρίων) το μήνα.

Αυτή η αύξηση είναι η πιο αργή ετήσια αύξηση μεταξύ των περιφερειών του Ηνωμένου Βασιλείου, με μόνο την Ουαλία να σημειώνει παρόμοια μικρή αύξηση. Ήταν επίσης βραδύτερη από τον ρυθμό αύξησης των μισθών, ένα σημάδι ότι η συμπίεση του κόστους ζωής αμβλύνεται.

Η Rightmove ανέφερε επίσης ότι υποχώρησε η σοβαρή έλλειψη διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων που εκτόξευσε το κόστος για τους ενοικιαστές στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Το ενοίκιο ειδικά στην πρωτεύουσα έχει γίνει μείζον θέμα, με τις υψηλές τιμές και την έλλειψη χώρων κατοικίας να αποτελούν «αγκάθι» για όσους επιδιώκουν να εργαστούν στο Λονδίνο.

Η Rightmove δήλωσε ότι η μείωση κατά 15% των ενοικιαστών που επιθυμούν να μετακομίσουν στο Λονδίνο και η αύξηση κατά 16% των διαθέσιμων ακινήτων βοήθησαν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά, με την πρωτεύουσα να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση κατά το τελευταίο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στοιχεία της Rightmove δείχνουν δειλά σημάδια ότι η επώδυνη πίεση για τους ενοικιαστές του Λονδίνου χαλαρώνει, με τους μισθούς να ανεβαίνουν πλέον ταχύτερα από το κόστος ενοικίασης. Οι αυξήσεις των ενοικίων κορυφώθηκαν στο 18% το 2022, αφού οι ενοικιαστές έσπευσαν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα μετά την πανδημία, μόνο και μόνο για να βρουν λιγότερα νέα ακίνητα να βγαίνουν στην αγορά.

Παρά τη μείωση στην αύξηση των ενοικίων, οι νέοι στο Λονδίνο εξακολουθούν να υφίστανται οικονομική πίεση από τις πολύ υψηλότερες μηνιαίες πληρωμές σε σχέση με οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Τα ενοίκια του Λονδίνου είναι κατά 1.758 λίρες υψηλότερα το μήνα από εκείνα της περιοχής με το χαμηλότερο κόστος.

Ενώ η εικόνα στην πρωτεύουσα έχει βελτιωθεί σημαντικά, το Rightmove δήλωσε ότι χρειάζονται περίπου 120.000 επιπλέον ενοικιαζόμενα ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μειωθεί η αύξηση των τιμών σε εθνικό επίπεδο και πάλι στο 2%. Τα ενοίκια εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να σκαρφαλώνουν κατά 7% σε νέο ρεκόρ 1.316 λιρών το μήνα, σημειώνοντας την ταχύτερη άνοδο στη βορειοανατολική Αγγλία.

«Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι υπήρχε μια περίοδος πριν από την πανδημία όπου η αύξηση των τιμών των ενοικίων ήταν πιο σταθερή», δήλωσε ο Τιμ Μπάνιστερ, ειδικός σε θέματα ακινήτων της Rightmove. «Ενώ υπήρξε κάποια βελτίωση στην αναλογία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η αύξηση των τιμών κατά 7% υποδηλώνει ότι είμαστε ακόμη εκτός τροχιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: