Με ακύρωση σύμβασης 28,6 εκατ. στη Βουλγαρία απειλείται η Άκτωρ

Με ακύρωση σύμβασης 28,6 εκατ. στη Βουλγαρία απειλείται η Άκτωρ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας και της βουλγαρικής κυβέρνησης.

«Καμπανάκι» κρούει η υπηρεσιακή υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας Nikolina Angelkova προς την εταιρεία Άκτωρ, θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς η μη έγκαιρη μέχρι τώρα παράδοση του έργου, που έχει αναλάβει στην γειτονική χώρα, φαίνεται πως μπορεί να της κοστίσει την ακύρωση της σύμβασης.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Βουλγαρίας απειλεί με έκπτωση την ελληνική τεχνική εταιρεία εξαιτίας των καθυστερήσεων στην κατασκευή του τμήματος Sandanski – Kulata του οδικού άξονα Struma. Η σύμβαση ύψους 28,6 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είχε υπογραφεί το 2012 μεταξύ της Ακτωρ και του τμήματος Εθνικών Υποδομών του Υπουργείου Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας προβλέπει την παράδοση του έργου τον Οκτώβριο.

Αφορά στην κατασκευή κλειστού αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση συνολικού πλάτους καταστρώματος 25 μ. σε μήκος 15 χλμ. και την παραλλαγή της διαδρομής της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής σε μήκος 4 χλμ. Ο συνολικός χρόνος κατασκευής του έργου είχε οριστεί για 23 μήνες και η χρηματοδότησή του έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος «Transport».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων της Σόφια, Novinite, η υπηρεσιακή υπουργός Μεταφορών της χώρας απείλησε με ακύρωση της σύμβασης εκτός αν η ελληνική εταιρεία δεσμευτεί πως θα παραδώσει το έργο εντός τριών – τεσσάρων μηνών. Οι δηλώσεις της Angelkova έγιναν στο κρατικό βουλγαρικό ραδιόφωνο με την υπουργό να ξεκαθαρίζει πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι είναι εφικτό χρονικά για την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία να ολοκληρώσει το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Sandanski – Kulata μέσα σε 3-4 μήνες. Πρόσθεσε δε πως η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος για κάθε μέρα που περνάει πέρα από τον συμφωνημένο χρόνο παράδοσης του έργου και πως θα έπρεπε να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για τις δημόσιες συμβάσεις προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών το επόμενο βήμα για την βουλγαρική κυβέρνηση θα είναι η παρακράτηση της εγγυητικής επιστολής.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών θα παίξουν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον επιτόπιο έλεγχο που θα διενεργήσει η αναθέτουσα υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται πως ο οδικός άξονας Struma είναι συνολικού μήκους 173,28 χιλιομέτρων και για την κατασκευή του έχουν επιστρατευτεί τέσσερις εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Άκτωρ η οποία είχε καταθέσει και την χαμηλότερη προσφορά.