Άκμαν: Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να ωθήσει τις αγορές σε νέα ύψη

Άκμαν: Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να ωθήσει τις αγορές σε νέα ύψη
epa07208837 A trader works on the floor of the New York Stock Exchange at the closing bell in New York, New York, USA, on 04 December 2018. The Dow Jones industrial average lost almost 800 points today, or 3.1%, as investors continued to react to the details of the reported trade deal between the United States and China. EPA/JUSTIN LANE

Νέα ώθηση στις αγορές μπορεί να δώσει η παραλλαγή Όμικρον της Covid – 19, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γνωστός επενδυτής Μπιλ Άκμαν σε δηλώσεις του.

«Είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε με βεβαιότητες, καθώς τα δεδομένα που έχουμε για τη νέα παραλλαγή του ιού είναι λιγοστά. Αυτό που σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε είναι πως είναι πιο μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα, Αν αυτό αποδειχθεί αληθές, τότε οι αγορές θα γνωρίσουν νέα ύψη» ανέφερε ο Άκμαν σε τουίτ το περασμένο Σάββατο.

Ο ιδρυτής και CEO της Pershing Square Capital Management προσέθεσε επίσης πως, παρότι η νέα αφρικανική παραλλαγή θα είναι bullish για τις μετοχές, μάλλον θα είναι bearish για την αγορά ομολόγων.

Γενικά, ο Άκμαν θεωρείται opinion leader επενδυτής, με τις δηλώσεις να παρακολουθούνται από πολύ κόσμο, όπως αποδείχθηκε και καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης υγείας – ειδικά το διάστημα που ξέσπασε η πανδημική κρίση.

Στο αποκορύφωμα της Covid-19 τον Μάρτιο του 2020, ο Άκμαν προειδοποίησε τους επενδυτές ότι «έρχεται η κόλαση» και προέτρεψε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την εταιρική Αμερική να επιβάλουν lockdown στη χώρα για 30 ημέρες για να περιορίσουν την πανδημία.

Μέρες μετά τη συνέντευξη, ο Άκμαν αποκάλυψε ότι η εταιρεία του έκλεισε τις θέσεις της στη Wall Street ακριβώς τη στιγμή που ο S&P 500 έπεφτε, κερδίζοντας περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε short «στοιχήματα».

Τον Ιούλιο, όταν η Wall Street είχε να αντιμετωπίσει την απειλή της παραλλαγής Δέλτα, ο Άκμα είπε ότι δεν αποτελεί σημαντική απειλή και ότι βλέπει τα επιτόκια να αυξάνονται μετά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πιο πρόσφατα, στα τέλη Οκτωβρίου, ο διαχειριστής hedge fund ζήτησε από την Federal Reserve να αρχίσει να περιορίζει τη στήριξη που παρείχε στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως είπε, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει «να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το συντομότερο δυνατό».

Σημειώνεται πως η Pershing Square διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο δε Άκμαν έχει στοιχηματίσει πολλά σε μια ανάκαμψη στη βιομηχανία εστιατορίων, λιανικής και ξενοδοχείων. Οι κορυφαίες του συμμετοχές στο τέλος του τρίτου τριμήνου περιλάμβαναν τους Lowe’s, Hilton, Restaurant Brands και Chipotle.