Ακόμη και μετά το Brexit μπορεί να ψηφίσει η Βρετανία τη συμφωνία με την ΕΕ

Ακόμη και μετά το Brexit μπορεί να ψηφίσει η Βρετανία τη συμφωνία με την ΕΕ
epa06231977 United Kingdom's Secretary of State for Exiting the European Union, David Davis, gives a press briefing at the end of Fourth round of Negotiation on 'Brexit' talks at the EU Commission, in Brussels, Belgium, September 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Η βρετανική κυβέρνηση αφήνει μέσω του υπουργού Ντέιβις ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να μην ολοκληρωθούν πριν τον Μάρτιο του 2019.

«Δεν είναι μυστικό ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ένωση παίρνει τις αποφάσεις της τείνει να είναι στο 59ο λεπτό της 11ης ώρας της τελευταίας μέρας». Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος για το Brexit Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, μιλώντας σε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμφωνία που θα καθορίζει την τελική σχέση της Μεγ. Βρετανίας με την ΕΕ να οριστικοποιηθεί στο τέλος της διετούς περιόδου διαπραγματεύσεων, τον Μάρτιο του 2019.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ντέιβις παραδέχθηκε ότι αυτό σημαίνει πως οι Βρετανοί βουλευτές ίσως κληθούν να ψηφίσουν επί της τελικής συμφωνίας μόνο αφού η χώρα θα έχει τυπικά βγει από την ΕΕ. Χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει ότι αυτή η συμφωνία ίσως πάρει χρόνια για να οριστικοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο που έχει ζητήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για τη σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών που θα αφορούν τις επιχειρήσεις, ο κ. Ντέιβις είπε ότι θεωρεί πως θα συμφωνηθούν οι όροι της εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι τα οικονομικά οφέλη μίας καλής εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ θα ήταν μεγαλύτερα από ένα ποσό της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων λιρών.