Ακριβή μου πορτοκαλάδα… Στα ύψη οι τιμές – Το «γυρνούν» στα μανταρίνια οι βιομηχανίες

Ακριβή μου πορτοκαλάδα… Στα ύψη οι τιμές – Το «γυρνούν» στα μανταρίνια οι βιομηχανίες
Photo: pixabay.com
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για χυμό πορτοκαλιού έχουν κλονιστεί από τα τέλη του 2022.

Στο φεγγάρι έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, γεγονός που ανάγκασε τις βιομηχανίες να διερευνήσουν εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μανταρίνια για την παρασκευή πορτοκαλάδων. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για χυμό πορτοκαλιού, που επιτρέπουν στους παίκτες του κλάδου να αντισταθμίσουν τυχόν διακυμάνσεις τιμών, έχουν κλονιστεί από τα τέλη του 2022, όταν ένας τυφώνας και ένας παγετός κατέστρεψαν στρέμματα πορτοκαλεώνων στη Φλόριντα.

Τα πράγματα όμως χειροτέρεψαν αυτό τον μήνα εξαιτίας της θλιβερής συγκομιδής στη Βραζιλία. Τα futures χυμού πορτοκαλιού, που διαπραγματεύονται στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης, έφτασαν τα 4,92 δολάρια τη λίβρα την Τρίτη, σχεδόν διπλάσια από την τιμή πριν από ένα χρόνο.

 «Πρόκειται για κρίση», δήλωσε ο Kees Cools, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χυμών Φρούτων και Λαχανικών (IFU). «Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων παγετώνων και των μεγάλων τυφώνων». Οι ελλείψεις έχουν εγείρει φόβους για αύξηση των τιμών που θα πλήξει τους καταναλωτές και θα αναδιαμορφώσει θεμελιωδώς την παγκόσμια βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού, σύμφωνα με την IFU.

Οι βιομηχανίες, για να αντεπεξέλθουν, προσανατολίζονται στο να αναμείξουν αποθέματα κατεψυγμένου χυμού πορτοκαλιού, που έχουν διάρκεια ζωής δύο έτη, με τη νεότερη καλλιέργεια. Ωστόσο, τρία συνεχόμενα χρόνια φθίνουσας προσφοράς έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα. Η μακροπρόθεσμη λύση για την έλλειψη πορτοκαλιών, σύμφωνα με τον Cools, μπορεί να είναι η παρασκευή χυμού πορτοκαλιού από μανταρίνια, των οποίων τα δέντρα είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες περιοχές. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για μανταρινάδα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: