Ακριβότερη από σήμερα η ρύθμιση των 100 δόσεων – Τι αλλάζει

Ακριβότερη από σήμερα η ρύθμιση των 100 δόσεων – Τι αλλάζει

Αντίθετα πιο ελκυστική γίνεται η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων καθώς το επιτόκιο μειώνεται από το 8% σε 5,05%.

Πιο ακριβή γίνεται από σήμερα η ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς αυξάνεται στο 5,05% από 3% το επιτόκιο της οφειλής. Αντίθετα πιο ελκυστική γίνεται η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων καθώς το επιτόκιο μειώνεται από το 8% σε 5,05%. Ακόμη προβλέπεται ότι φορολογούμενοι οι οποίοι θα κριθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις, να χάσουν τις εκατό ή να χάσουν και τη ρύθμιση στον βαθμό που δεν έχουν τακτοποιήσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Η αποβολή οφειλέτη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα γίνεται εφόσον αυτός δεν πληρώσει εμπρόθεσμα τρέχουσες φορολογικές οφειλές του εντός 30 ημερών από τη λήψη της ειδοποίησης για την τακτοποίησή τους και όχι εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης καταβολής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

– Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που έχουν ρυθμιστεί με τις 100 δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται από το 3% στο 5,05%. Η αύξηση αυτή ισχύει για το ανεξόφλητο υπόλοιπο από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και μετά.

– Οφειλές έως 5.000 ευρώ που ρυθμίστηκαν με τις 100 δόσεις εξακολουθούν να μην επιβαρύνονται με προσαυξήσεις/τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή το ανωτέρω επιτόκιο, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

– O οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,

– Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και

– Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη δηλαδή άνω των 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων στην περίπτωση που δεν εξοφλήσει ή δε ρυθμίσει νέα φορολογική οφειλή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη. Ωστόσο με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το χρονικό διάστημα των 3 μηνών περιορίζεται σε ένα μήνα.

Ορίζεται ότι ο αριθμός των 100 δόσεων μπορεί να μειωθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα, να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις. Στην εγκύκλιο δεν καθορίζονται τα οικονομικά κριτήρια.

Μειώνεται από το 8% στο 5,05% από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και μετά το επιτόκιο για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.