Ακροδεξιά απειλή στη Γαλλία ενόψει ευρωεκλογών

Ακροδεξιά απειλή στη Γαλλία ενόψει ευρωεκλογών
Photo:
Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται σε δύο δημοσκοπήσεις, τρεις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές, το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» (Rassemblement national- RN, πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν προηγείται του κόμματος «Η Δημοκρατία Μπροστά» (La Republique en Marche-LREM) του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, όπως καταδεικνύουν δύο δημοσκοπήσεις.

Για πρώτη φορά, το RN διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, με διαφορά 1-3% έναντι του LREM. Συγκεκριμένα, 22,5% για το RN και 21,5% για το LREM, βάσει της έρευνας του Ifop που δημοσιεύτηκε χθες, 24% για το RN και 21% για το LREM βάσει της δημοσκόπησης του OpinionWay, που επίσης δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Άλλα ινστιτούτα (BVA, Harris interactive) καταδεικνύουν, αντιθέτως, ότι το κόμμα του Μακρόν βρίσκεται στην κορυφή ή σε απόσταση αναπνοής από το RN (Elabe).

Μια νίκη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, της αντιπάλου του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, θα ισοδυναμούσε με προσωπική ήττα του Γάλλου προέδρου, εκτιμά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ώρα μάλιστα που ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους ελπίζει σε μια πολιτική ανάκαμψη έπειτα από πέντε μήνες αντιπαράθεσης με τα «κίτρινα γιλέκα», που κατακλύζουν τους δρόμους ενάντια στην κοινωνική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Για τους ψηφοφόρους το διακύβευμα είναι σαφές κι αυτό είναι να νικήσουμε τον Μακρόν» είχε δηλώσει η Μαρίν Λεπέν στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, στα μέσα Ιανουαρίου. Το 2014, το κόμμα της είχε κερδίσει τις εκλογές συγκεντρώνοντας 25% των ψήφων. Εάν το RN βρεθεί στη δεύτερη θέση αυτή τη φορά, το θέμα της νομιμότητας της ηγεσίας της, θα τεθεί εκ νέου στο εσωτερικό του κόμματός της, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

Την ίδια ώρα, το προεδρικό En Marche στοχοθετεί ο Φρανσουά Ξαβίε Μπελαμί, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, που πιστώνονται με ποσοστό 14-15%, επιδιώκοντας να πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς και τους συνταξιούχους.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν απευθύνει έκκληση στους σχεδόν 20% ψηφοφόρους του 2017 να μην «επιτρέψουν την πτώση» του ψηφοδελτίου της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France Insoumise), που έχει μείνει στάσιμο στο 8% στις δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Φεσνό, ο υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο, σχετικοποίησε σήμερα τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο RN έναντι του LREM, υποστηρίζοντας ότι «οι Γάλλοι δεν βρίσκονται ακόμη μέσα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία».