Ακτιβιστές απαιτούν από το Bitcoin να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα

Ακτιβιστές απαιτούν από το Bitcoin να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα
As bitcoins skyrocket to more than $12 000 for one BTC, many central banks as ECB or US Federal Reserve warn of risks of a bubble. Britain and the ECB want to monitor trade for money-laudering suspicions. The main U.S. derivatives regulator said it would allow CME Group Inc (CME.O) and CBOE Global Markets Inc (CBOE.O) to list Bitcoin futures contracts. Toulouse. December 6th 2017. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μια έκθεση του 2022, με τίτλο Revisiting Bitcoin's Carbon Footprint, που διεξήχθη από ερευνητές του κλίματος και της οικονομίας σε όλη την Ευρώπη, εκτιμά ότι «η εξόρυξη Bitcoin μπορεί να είναι υπεύθυνη για 65,4 μεγατόνους CO2 ετησίως ..."

Το Bitcoin είναι κυρίως γνωστό ως ένα επενδυτικό όχημα που εμφανίζει τεράστιες αυξομειώσεις τιμών, όπως συμβαίνει στο σύνολο της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Αυτό όμως που ανησυχεί τους οικολόγους είναι η τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του Bitcoin και άλλων τέτοιων νομισμάτων – ενέργεια που συχνά παράγεται από ορυκτά καύσιμα και έτσι έχει αντίστοιχο αντίκτυπο στην κλιματική κρίση.

Καθώς μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες κερδοσκοπούν στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές θέλουν να τους γνωστοποιήσουν ότι δεν αναλαμβάνουν απλώς ένα οικονομικό ρίσκο αλλά κι ένα περιβαλλοντικό ρίσκο. Ορισμένοι, όπως επισημαίνει ο Guardian, προσπαθούν να πείσουν τα εν λόγω ιδρύματα ότι πρέπει να μειώσουν τις επιπτώσεις της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Επειδή τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin είναι αποκεντρωμένα, δεν υπάρχει μια μοναδική αρχή ή ένας μοναδικός φορέας για την επαλήθευση των συναλλαγών. Αντ’ αυτού, οι συμμετέχοντες στο δίκτυο Bitcoin ανταγωνίζονται για να λύσουν crypto γρίφους για να δημιουργήσουν περισσότερα κρυπτονομίσματα. Ο νικητής ανταμείβεται οικονομικά με νέο κρυπτονόμισμα σε αυτή τη διαδικασία, που αναφέρεται ως «απόδειξη εργασίας» και είναι ένοχη για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αλγόριθμος συναίνεσης της «απόδειξης εργασίας» που χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των συναλλαγών απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία συχνά παράγεται με την καύση ορυκτών καυσίμων, εκπέμποντας διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Μια έκθεση του 2022, με τίτλο Revisiting Bitcoin’s Carbon Footprint, που διεξήχθη από ερευνητές του κλίματος και της οικονομίας σε όλη την Ευρώπη, εκτιμά ότι «η εξόρυξη Bitcoin μπορεί να είναι υπεύθυνη για 65,4 μεγατόνους CO2 ετησίως … αριθμός που είναι συγκρίσιμος με τις εκπομπές μιας χώρας όπως η Ελλάδα (56,6 μεγατόνοι το 2019)».

Τον τελευταίο καιρό, πληθαίνουν οι πιέσεις από ορισμένους κλιματικούς ακτιβιστές για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Bitcoin με την αλλαγή του τρόπου παραγωγής του.

Έτσι, ομάδες όπως η Greenpeace στρέφονται δημοσίως κατά των εταιρειών χρηματοοικονομικής διαχείρισης και επεξεργασίας πληρωμών που έχουν επιχειρήσει να ασχοληθούν με την εξόρυξη bitcoin. Η λύση, υποστηρίζει η Greenpeace, είναι απλή: να αλλάξει ο υπολογιστικός κώδικας που παράγει το Bitcoin, ώστε να καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και να μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντί για μια διαδικασία επαλήθευσης «απόδειξης εργασίας», η οποία απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας, οι ακτιβιστές για το κλίμα υποστηρίζουν μια λιγότερο ενεργοβόρα διαδικασία επαλήθευσης που δεν βασίζεται στην ταχύτητα, όπως η «απόδειξη συμμετοχής» που χρησιμοποιείται από το κρυπτονόμισμα ethereum.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: