Buffett: Θα πτωχεύσουν και άλλες τράπεζες – Κουπόνι τζόγου το Bitcoin

Buffett: Θα πτωχεύσουν και άλλες τράπεζες – Κουπόνι τζόγου το Bitcoin
epa08398517 (FILE) - Warren Buffett, chairman and CEO of Berkshire Hathaway, testifying about the estate tax, often called the death tax, during a Senate Finance Committee hearing on Capitol Hill in Washington DC, USA, 14 November 2007 (reissued 03 May 2020). Berkshire Hathaway Chairman Warren Buffet on 02 May said his conglomerate Berkshire Hathaway had sold the entire stakes in the four biggest US airlines. EPA/MATTHEW CAVANAUGH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως είπε, η τραπεζική κρίση, που κλυδώνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν έχει παρέλθει…

Καταπέλτης ήταν σε δηλώσεις του για τις αμερικανικές τράπεζες ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett… Όπως είπε, η  κρίση, που κλυδώνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν έχει παρέλθει…

Και παρότι οι καταθέτες μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχούν, μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε ακόμα περισσότερες τραπεζικές χρεοκοπίες. «Δεν έχουμε ξεπεράσει τις χρεοκοπίες, αλλά οι καταθέτες δεν έχουν κρίση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNBC. «Οι τράπεζες καταρρέουν, αλλά οι καταθέτες δεν πρόκειται να πληγούν».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πρόθυμος να στοιχηματίσει 1 εκατ. δολάρια ότι κανένας φορολογούμενος δεν θα υποστεί κούρεμα στις καταθέσεις του λόγω τραπεζικής πτώχευσης.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα σχόλια διατυπώνονται στον απόηχο των καταρρεύσεων περιφερειακών τραπεζών όπως οι Silicon Valley Bank και Signature Bank, οι οποίες προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα αναλήψεων (bank run) και παρ’ ολίγον συστημική κρίση, καθώς την ίδια στιγμή τα assets των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υποχώρησαν σε αξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να περιορίσουν τη ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ παρείχαν εγγύηση για όλους τους καταθέτες, ακόμη και εκείνους των οποίων ο λογαριασμός υπερέβαινε το συνηθισμένο όριο του FDIC, ήτοι τα 250.000 δολ.

«Οι τραπεζίτες έκαναν χαζές κινήσεις… Αυτές οι χαζές κινήσεις τις οποίες έκαναν έρχονταν περιοδικά στο φως, συμπεριλαμβανομένης της αμφισβητήσιμης λογιστικής και της μετατόπισης μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων» είπε ο Buffet προσθέτοντας: «Οι τραπεζίτες μπήκαν στον πειρασμό να το κάνουν για πάντα. Οι λογιστικές διαδικασίες οδήγησαν ορισμένους τραπεζίτες να κάνουν κάποια πράγματα που βοήθησαν λίγο τα τρέχοντα κέρδη τους… Έτσι μπήκαν στον επαναλαμβανόμενο πειρασμό να διευρύνουν τα κέρδη τους».

Έφερε το παράδειγμα των τραπεζών που αποτιμούσαν τα μακροπρόθεσμα ομόλογά τους στην ονομαστική τους αξία αντί της αγοραίας τους αξίας, γεγονός που έκρυβε το γεγονός ότι η αξία τους είχε μειωθεί αισθητά.

«Δεν μου αρέσει όταν οι άνθρωποι επικεντρώνονται υπερβολικά στο μέγεθος των κερδών και ξεχνούν τις τραπεζικές αρχές» δήλωσε ο Buffett. «Το κόστος του FDIC βαρύνει τις τράπεζες», εξήγησε στη συνέχεια ο Buffet. «Οι τράπεζες δεν κόστισαν ποτέ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε μια δεκάρα. Το κοινό δεν το καταλαβαίνει αυτό».

Για Bitcoin

Στο μεταξύ, ο Buffet επέκρινε για άλλη μια φορά το Bitcoin (BTC). Μάλιστα, το χαρακτήρισε «κουπόνι τζόγου» χωρίς εγγενή αξία, επαναλαμβάνοντας τον σκεπτικισμό του προς το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Στο παρελθόν, το μάντης της Ομάχα χαρακτήριζε το κρυπτονόμισμα «ποντικοφάρμακο στο τετράγωνο» ενώ έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές να μην τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο ευμετάβλητο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο.

Παρά την αυξανόμενη αποδοχή των κρυπτονομισμάτων στον κύριο χρηματοοικονομικό τομέα, ο Buffett παραμένει σταθερός στην άποψή του ότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα κερδοσκοπικό στοίχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραδοχή – σοκ για τον γεωπολιτικό κίνδυνο

Παράλληλα, ο Warren Buffett απέδωσε στις γεωπολιτικές εντάσεις το κίνητρο της απόφασης της Berkshire Hathaway να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής της στην ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής τσιπ TSMC, λίγους μήνες μετά την αγορά της.

Η Berkshire είχε αγοράσει πάνω από 4,1 δισ. δολάρια μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2022, αλλά τον Φεβρουάριο δήλωσε ότι είχε πουλήσει το 86% της συμμετοχής της μέχρι το τέλος του έτους.

Το μέγεθος της επένδυσης υποδήλωνε ότι ο Buffett, και όχι κάποιος από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου της Berkshire, είχε αγοράσει τις μετοχές για λογαριασμό της Berkshire και η πώληση ήταν απροσδόκητη δεδομένης της προτίμησης του δισεκατομμυριούχου να επενδύει μακροπρόθεσμα.

Σε συνέντευξή του στο Nikkei, ο Buffett περιέγραψε την TSMC ως μια καλά διαχειριζόμενη εταιρεία, αλλά δήλωσε ότι η Berkshire έχει καλύτερα μέρη για να διαθέσει κεφάλαια. Ο Buffett βρισκόταν στην Ιαπωνία για να συναντηθεί με πέντε ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους στους οποίους επενδύει η Berkshire.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: