Ακτιβιστές της Greenpeace στη Ρωσία κινδυνεύουν με κατηγορία για τρομοκρατία

Ακτιβιστές της Greenpeace στη Ρωσία κινδυνεύουν με κατηγορία για τρομοκρατία

Βρίσκονταν στο πλοίο «Arctic Sunrise», το οποίο ρυμουλκείται προς το Μούρμανσκ.

Ένα παγοθραυστικό της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace που έπλεε στην Αρκτική για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις γεωτρήσεις στην περιοχή από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom ρυμουλκείται προς το λιμάνι Μούρμανσκ, μετά την έφοδο σε αυτό ανδρών του λιμενικού, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση.

Τα μέλη της που επιβαίνουν στο πλοίο κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν την κατηγορία της τρομοκρατίας. «Αυτή τη στιγμή το πλοίο Arctic Sunrise ρυμουλκείται προς το λιμάνι Μούρμανσκ», ανέφερε σήμερα το πρωί η Greenpeace στον λογαριασμό της στο twitter.

«Αποφασίστηκε το Arctic Sunrise να ρυμουλκηθεί προς το λιμάνι του Μούρμανσκ για να προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες», σχολίασε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) σε ανακοίνωσή της την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Διαβάστε ακόμη: Το Ισραήλ συμμετέχει στον ενεργειακό πλούτο της Μέσης Ανατολής

Ο καπετάνιος του πλοίου ανακρίνεται, σημείωσε η εκπρόσωπος του λιμενικού στο Μούρμανσκ, προσθέτοντας ότι το ταξίδι του Arctic Sunrise μέχρι το λιμάνι αυτό αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Ένας αξιωματούχος της Greenpeace Ρωσίας, ο Ρόμαν Ντολγκόφ, δήλωσε μιλώντας από το πλοίο ότι οι ακτιβιστές της οργάνωσης είναι αντιμέτωποι με «σοβαρές κατηγορίες για τρομοκρατία και παράνομες επιστημονικές έρευνες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέλη της Greenpeace βρίσκονται κλεισμένα στο δωμάτιο επικοινωνιών του πλοίου και δεν μπορούν να βγουν παρά μόνο για να πάνε στην τουαλέτα ή να καπνίσουν.

Χθες Πέμπτη το βράδυ το ρωσικό λιμενικό εξαπέλυσε, σύμφωνα με την οργάνωση, μια ένοπλη επίθεση για να θέσει υπό τον έλεγχό του το παγοθραυστικό.

Άνδρες του λιμενικού με αυτόματα όπλα κατέβηκαν με ελικόπτερο στο Arctic Sunrise και έκλεισαν τους 29 ακτιβιστές της Greenpeace στο δωμάτιο επικοινωνίας, σύμφωνα με την οργάνωση. Κανένα από τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης, περιλαμβανομένων τεσσάρων Ρώσων, δεν τραυματίστηκε.

Διαβάστε ακόμη: Δημόσιο «αλά ρωσικά»

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης το Arctic Sunrise έπλεε στη Θάλασσα της Πεκόρα σε απόσταση τριών μιλίων γύρω από την εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya της Gazprom, εντός της ρωσικής ΑΟΖ, αλλά και εντός διεθνών υδάτων.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια στην εξέδρα Prirazlomnaya, οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν δύο ακτιβιστές της Greenpeace -έναν Ελβετό και έναν Φινλανδό- ενώ έριξαν προειδοποιητικά πυρά προς την κατεύθυνση του Arctic Sunrise.

Οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πέρασαν μερικές ώρες σε σκάφος του λιμενικού και επέστρεψαν στο Arctic Sunrise.

Σύμφωνα με την Greenpeace, οι γεωτρήσεις στην Αρκτική πραγματοποιούνται με επικίνδυνο, απαρχαιωμένο τεχνικό εξοπλισμό σε μία περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή, όπου υπάρχουν τρεις βιότοποι που προστατεύονται από τη ρωσική νομοθεσία.

Η Gazprom σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή στην εξέδρα Prirazlomnaya το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Ακτιβιστές της Greenpeace πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σήμερα έξω από τα γραφεία της Gazprom, ενώ συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και έξω από ρωσικές πρεσβείες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο