Τσίπρας για offshore: Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα

Τσίπρας για offshore: Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά στην ολομέλεια της Βουλής , Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016. Πραγματοποιείται στην ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψήφιση τροπολογιών στο πολυνομοσχέδιο μεταξύ των οποίων αυτή απαγορεύει σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Έκτακτη παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συζήτηση της τροπολογίας με σφοδρές επιθέσεις κατά Νέας Δημοκρατίας και Ποταμιού

«Να τελειώνει αυτό το παραμύθι. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί δεν μας κρατάει κανένας στο τσεπάκι του. Γιατί δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες, δεν είναι τα δικά μας στελέχη στα Panama Papers, ούτε στα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου, ούτε τα pay rolls της Siemens και των πολυεθνικών που κατέστρεψαν τη χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια φορτισμένη παρέμβαση, λίγο νωρίτερα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας.

«Είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό, δίνουμε έναν έντιμο αγώνα προκειμένου μέρα με την ημέρα να επανακτήσουμε το “ύψος” για τον ελληνικό λαό, έναν έντιμο αγώνα για την έξοδο από τις συνθήκες χρεοκοπίας που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Και αυτόν τον έντιμο αγώνα θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση της τροπολογίας και ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που προκαλεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αποφάσισε να πάρει τον λόγο ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας διότι είδε να εκτυλίσσονται στην Ολομέλεια της Βουλής για μια ακόμη φορά «κωμικοτραγικές σκηνές, όπως αυτή της αποχώρησης της ΝΔ».

«Θα περίμενε κανείς ότι σήμερα η ΝΔ θα ερχόταν σε αυτή την αίθουσα για να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση, όπως έκανε τις τρεις τελευταίες ημέρες, αφότου ένα πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας, ανακάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο όμως που δεν είχε τη δυνατότητα η ΝΔ και κανένας άλλος να ανακαλύψει, διότι είπαν ότι ήταν στις 7.500 σελίδες του νομοσχεδίου», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «πράγματι ήταν πολλές οι σελίδες του νομοσχεδίου, αλλά δεν ήταν 7.500 σελίδες. Ήταν 280 οι σελίδες του νομοσχεδίου».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αρχική διάταξη που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο ήταν γνωστή από τον Οκτώβριο στα κόμματα. Επισήμανε, επίσης, ότι η ΝΔ καλούσε την κυβέρνηση επί δύο 24ωρα να έρθει στη Βουλή και όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να έρθει στη Βουλή, «για να δούνε όλοι πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και για να καταλάβει ο ελληνικός λαός αυτή την επικοινωνιακή αθλιότητα που παίζεται όλες αυτές τις ημέρες, η ΝΔ το έβαλε στα πόδια».

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως όλα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν μια στρατηγική αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παράξει πολιτικό αντίλογο σοβαρό- να ασκήσει κριτική, αλλά ο πολιτικός της λόγος να έχει ειρμό, με αρχή, μέση και τέλος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η ΝΔ πάσχει από ογκώδες στρατηγικό αδιέξοδο, «μιλάνε για μεταρρυθμίσεις, καμώνονται τους μεταρρυθμιστές, όμως δεν έχουν να προτείνουν καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση, εκτός αν οι μεταρρυθμίσεις είναι οι περικοπές μισθών, συντάξεων και οι απολύσεις».

Παριστάνουν τους εχθρούς του λαϊκισμού, αλλά βασίζουν την αντιπολιτευτική τους ρητορική και στρατηγική στον πιο ακραίο λαϊκισμό, είπε ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε ότι ο πολιτικός λόγος του κ. Μητσοτάκη είναι βασισμένος σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, «στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της διαπλοκής και του κίτρινου Τύπου».

«Πάει πολύ να κατηγορεί το κόμμα εκείνο, που ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει λίστα που να μην είναι το όνομα του κ. Παπασταύρου μέσα, να κατηγορεί για τις off shore την Αριστερά και για παραθυράκια για τις off shore την Αριστερά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να αφήσει μια τέτοια πρόκληση αναπάντητη.

Αναφερόμενος στην αρχική διάταξη που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν διάταξη που προέβλεπε με σαφήνεια, ακολουθώντας τις διεθνείς καλές πρακτικές, σε ποιες χώρες απαγορευόταν να έχει οποιαδήποτε επαγγελματική συναλλαγή κάθε πολιτικό πρόσωπο. «Ρυθμίζαμε με βάση της συστάσεις της GRECO», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η διάταξη του 2010 ήταν παντελώς έωλη, στον βαθμό που δεν διευκρινίζονταν ποιες ήταν αυτές οι χώρες και κατέληγε, με μαθηματική ακρίβεια, σε συνεχείς αθωώσεις.

“Απαράδεκτη” χαρακτήρισε την τακτική της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα προηγούμενα 24ωρα σηκώθηκε από την αντιπολίτευση κουρνιαχτός και με τη συνεπικουρία γνωστών μέσων ενημέρωσης έγινε διαστρέβλωση και προπαγάνδα για την ηθική υπόσταση της κυβέρνησης. «Αυτή είναι μια απαράδεκτη τακτική», είπε και τόνισε ότι αν ο στόχος είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι με τον τρόπο αυτό έχουν επιλέξει να βρίσκονται στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος και να κατηγορούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα. «Ποιος κερδίζει από την προπαγάνδα “όλοι οι ίδιοι είναι”; Η λογική ότι όλοι είναι μέσα σε αυτό το βούρκο. Δεν μπορούσε λοιπόν αυτό να μείνει αναπάντητο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «σήμερα η κυβέρνηση, ακριβώς για να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά, που δημιούργησαν όλες αυτές τις ημέρες οι θιασώτες του λαϊκισμού, καμία σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα και καμία σκιά πάνω από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δίνει μάχη για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάθαρση και την πάταξη της διαπλοκής, φέρνει μια διάταξη η οποία είναι βελτιστοποίηση της προηγούμενης ρύθμισης».

«Το κάνουμε πράγματι με απόλυτο τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός για την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα και συνέχισε: «κάποιοι θα πουν ότι το κάνουμε με τρόπο υπερβολικό. Αλλά μόνο με τρόπο υπερβολικό μπορεί κανείς να απαντήσει στη λάσπη και στη χυδαιότητα».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της διάταξης, είπε ότι κανένας πολιτικός δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε εταιρεία, όχι μόνο σε χώρες μη συνεργαζόμενες, εξωχώριες, αλλά σε καμία εταιρεία στο εξωτερικό, οπουδήποτε στον κόσμο, είτε έχει προνομιακό φορολογικό συντελεστή είτε όχι, είτε είναι στη μαύρη λίστα είτε δεν είναι, «γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε ως πολιτικό σύστημα, όχι μόνο ως κυβέρνηση, άλλη μια πληγή».

«Όποιος εκτίθεται στην πολιτική , ασκών εξουσία, είτε είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ας έχει τις δραστηριότητες του για όσο εκτίθεται στα κοινά, μόνο εντός της επικράτειας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτά είναι καθαρά λόγια και ο καθένας ας έρθει αντιμέτωπος με τα ευθύνες του. «Το ερώτημα είναι γιατί αποχώρησε η ΝΔ; Δύο είναι πιθανές αιτίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες κατά την ονομαστική ψηφοφορία, οι οποίες θα τους εξέθεταν, είτε επειδή τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού».

Σκληρή αντιπραράθεση Τσίπρα – Θεοδωράκη 

Σε οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του Ποταμιού -στην οποία παρενέβη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη για συκοφαντία- οδήγησε η αναφορά του τελευταίου περί ένταξης στο κυβερνητικό σχήμα «ανθρώπων του Άκη Τσοχατζόπουλου που έχουν «κατακλέψει πολιτικό χρήμα».

Παίρνοντας τον λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τον πρωθυπουργό, ώστε να απαντήσει στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι “όποτε λείπει ο κ. Μητσοτάκης τον αναπληρώνει εκείνος”, είπε: «Επειδή μας προκαλείτε, σας λέω ότι το Ποτάμι δεν χρειάζεται κακά δάνεια. Τα δάνεια της παλιάς κακής πολιτικής τα έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν αναπληρώνουμε τους παλιούς, εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχουν κατακλέψει πολιτικό χρήμα».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όρθιοι κάλεσαν τον κ. Θεοδωράκη να πει ονόματα «αλλιώς είναι συκοφάντης». Επακολούθησε μικρή διακοπή της συνεδρίασης με υπόδειξη της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου να ηρεμήσουν τα πνεύμα και να δοθεί χρόνος στον κ. Θεοδωράκη να μιλήσει με ονόματα επί των καταγγελιών του. Όταν ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση στην Ολομέλεια ο κ. Θεοδωράκης πήρε τον λόγο για να πει ότι «οι βασικότεροι συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου είτε είναι σε υπουργικές θέσεις, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ή στο γραφείο του πρωθυπουργού», προσθέτοντας πως «αυτά τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί».

Κατόπιν αυτού παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «συκοφαντία» τα όσα υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης, ειδικώς καθώς του δόθηκε η δυνατότητα να επανέλθει και να δικαιολογήσει τα λεγόμενά του ως ειπωμένα εν τη ρύμη του λόγου.

«Δόθηκε η δυνατότητα στον πρόεδρο του Ποταμιού να παραδεχθεί ότι εν τη ρύμη του λόγου του είπε μια κουβέντα παραπάνω. Είπε ότι στελέχη που έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταδικαστεί γιατί έκλεψαν δημόσιο χρήμα και είναι και υπουργοί. Αυτό είναι συκοφαντία, και ενώ του δόθηκε η δυνατότητα να αιτιολογήσει πως ότι είπε το είπε εν τη ρύμη του λόγου του, επιβεβαίωσε τη συκοφαντία με τον χειρότερο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και καταλήγοντας προσέθεσε απευθείας προς τον κ. Θεοδωράκη: «Κατόπιν αυτού, λυπάμαι πάρα πολύ για σας».

Προηγουμένως, ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τον κ. Τσίπρα ειδικώς αυτές τις μέρες να μην λέει ότι δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του, γιατί «τα ίδια έλεγε για τα μνημόνια ότι θα τα σκίσει και θα τα καταργήσει με ένα νόμο κι ένα άρθρο, ότι δεν θα δεχθεί μύγα στο σπαθί του».

«Να είστε προσεχτικός όταν μιλάνε οι πολιτικοί σας αντίπαλοι κύριε πρωθυπουργέ. Εμείς δεν είπαμε να υπάρξει νομοθέτηση, παρά δέσμευση των ΚΟ, και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι κύριες καταθέσεις βουλευτών και υπουργών δεν μπορούν να είναι στο εξωτερικό» ανέφερε και προσέθεσε: «Εμείς το κάνουμε και το έχουμε δηλώσει, δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουν βουλευτές και υπουργοί σας, που είχαν προβλήματα και χρειάστηκε ειδική απόφαση της Επιτροπής για να τα ξεπεράσουν».

Σχετικώς με την τροπολογία για τις εξωχώριες εταιρείες, ο κ. Θεοδωράκης, διερωτήθηκε γιατί δεν τέθηκε σε διαβούλευση ή στην επιτροπή Πόθεν Έσχες και προσέθεσε πως ή πρόκειται για μια «πονηρή» διάταξη ή για προϊόν ασχετοσύνης. «Η υπερασπιστείτε τη ή πάρτε τη πίσω» ζήτησε από την κυβέρνηση. Επίσης, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει τι έκανε ακριβώς με τις 13 υποθέσεις που κατήγγειλε στη Βουλή ως υποθέσεις διαφθοράς.